Mainos
Mainos

Mikä tietovuoto? Äänestäjät eivät antaneet viime hetken kohun vaikuttaa päätökseensä Ranskassa

Mikä tietovuoto? kysyi sunnuntaina yllättävän moni pariisilainen käydessään äänestämässä. Moni STT:n haastattelemista äänestäjistä kertoi, ettei ole joko kuullut koko tietovuodosta tai ettei sillä ollut vaikutusta äänestyspäätökseen.

Virastotalolla Pariisin 10. kaupunginosassa ripsi aamupäivällä kevyesti vettä. Väkeä valui sateesta huolimatta sisään ja ulos tasaisena virtana.

Ranskalaiset viettävät pitkää viikonloppua, mikä on vienyt huomion pois mediasta. Hakkeroidut En Marche -liikkeen sähköpostit ovat levinneet lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Verkkoon vuodettiin perjantai-iltana liikkeen sähköpostiviestintää vain vähän ennen vaalirauhan julistamista vuorokauden vaihtuessa. En Marche ehti täpärästi kertoa joutuneensa tietomurron uhriksi ja että verkkoon laitettu viestintä sisälsi myös väärennettyjä dokumentteja.

Pariisin hyvinvoivassa lähiössä keskustaliberaalilla Emmanuel Macronilla on vankka kannatus. STT:n jututtamat yli kymmenen kaupunkilaista kertoivat kaikki kuin yhdestä suusta, ettei valinta ollut mitenkään vaikea. Ääni annettiin Macronille jo sen takia, että kuka tahansa muu ehdokas kuin äärioikeiston Marine Le Pen olisi parempi.

– En antaisi ikinä koskaan Kansallisen rintaman ehdokkaan nousta presidentiksi, tyttärensä kanssa liikkeellä ollut Amelie kertoi.

Hän kertoi tehneensä päätöksensä jo aikoja sitten eikä tietovuodolla ollut siihen mitään vaikutusta. Amelie kuten moni muukin kertoi, ettei ollut juuri avannut uutissivustoja tai lehtiä viikonlopun aikana.

– Uskon, että ihmiset haluavat näiden vaalien jo loppuvan, koska he alkavat olla jo aika väsyneitä.

Arvot ja oikeanlainen talous- ja sosiaalipolitiikka, kertoivat puolestaan Benjamin ja Lawrence syykseen äänestää Macronia.

– En pidä Le Penista, joka vain vihaa toisia ihmisiä, Benjamin sanoi.

Viimeisten perjantaina julkaistujen gallupien mukaan Macron olisi nousemassa Elysee-palatsin isännäksi selvin luvuin. Ifop-tutkimuslaitoksen mukaan Macron keräisi äänistä 63 ja Le Pen 37 prosenttia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme