Mainos
Mainos

Miksi aseenkanto-oikeus on yhdysvaltalaisille niin tärkeä? Asiantuntija vastaa

Las Vegasissa tapahtunut Yhdysvaltojen historian pahin joukkoampuminen on jälleen kerran ryöpsähdyttänyt käyntiin keskustelun maan aselainsäädännöstä.

Yhdysvalloissa aselainsäädännössä on osavaltiokohtaisia eroja, mutta kokonaisuudessaan aseiden saatavuuden sääntely on pohjoismaisesta näkökulmasta löyhää.

Pohjois-Amerikkaan erikoistunut emeritusprofessori Markku Henriksson vastasi aamun Huomenta Suomen uutisissa kysymykseen siitä, miksi vapaa aseenkanto-oikeus on yhdysvaltalaisille niin tärkeä.

– Aseenkanto-oikeus on joidenkin mielestä taattu perustuslaissa ja joillekin iso-osa yhdysvaltalaista identiteettiä. Sanoisinko melkein valtiofilosofia; jokaisella tulee olla oikeus vastustaa tyrannia ase kourassa, Henriksson tiivistää kapinoivista siirtokunnista alkusysäyksensä saaneen valtion kansalaisten ajattelua.

Henriksson on skeptinen sen suhteen, että uusinkaan ampumistapaus johtaisi aselakien huomattaviin tiukennuksiin. Tämän puolesta puhuu sekin, että presidentti Donald Trump tunnettaan vapaan aseenkanto-oikeuden puolustajana.

– Keskustelu ehkä hetkeksi kiihtyy, mutta en usko, että lainsäädännöllisiä muutoksia tulee. Tuleva muutos on todennäköisesti se, että aseiden määrä kasvaa, koska esimerkiksi turvatarkastuksia ja turvamiehiä lisätään, Henriksson arvioi.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot