Mainos
Mainos

Ministereillä paljon neuvoteltavaa Varsovassa

Varsovan ilmastokokouksen ministeritason neuvottelut ovat alkaneet. Ministereillä on ratkottavanaan paljon hankalia kysymyksiä. Ensimmäisen neuvotteluviikon aikana virkamiestason neuvottelijat eivät juurikaan ole edistyneet tärkeimmissä neuvottelukysymyksissä. Hankalimmaksi asiaksi on nousemassa köyhien maiden ilmastorahoitus.

- Rahoituskysymykset herättävät täällä kiukkua. Toivottavasti ministerit pystyvät saamaan aikaan kompromisseja ja laukaisemaan jännitteitä, sanoo Alden Meyer, amerikkalaisen ympäristöjärjestön "Union of Conserned Scientists" strategiajohtaja.

Kehitysmaat haluavat teollisuusmaiden todistavan, että ne aikovat täyttää antamansa rahoituslupaukset. Teollisuusmaat lupasivat vuonna 2009, että vuoteen 2020 mennessä niiden kehitysmaille maksama ilmastorahoitus nousee 100 miljardiin dollariin vuodessa. Rahoituksella on tarkoitus auttaa kehitysmaita sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

- Kehitysmaiden pitää voida luottaa siihen, että 100 miljardin dollarin lupaus on voimassa huolimatta maailman talousongelmista, muistuttaa YK:n ilmastojohtaja Christiana Figueres.

Ministerit neuvottelevat ilmastorahoituksesta keskiviikkona.

Ilmaston lämpeneminen tulee kalliiksi

YK:n tänään julkaiseman raportin mukaan Afrikka tarvitsee 150 - 260 miljardia euroa vuodessa vuoteen 2070 mennessä suojautuakseen ilmastonmuutokselta. Jos lämpeneminen onnistutaan pysäyttämään kahteen asteeseen, riittää 150 miljardia vuodessa, mutta jos ilmasto lämpenee neljä astetta, summa nousee noin 260 miljardiin.

- Jos kahden asteen tavoite karkaa, se maksaa hallituksille miljardeja dollareita ja asettaa satojen miljoonien afrikkalaisten elämän ja elinkeinot vaakalaudalle, varoittaa YK:n ympäristöjärjestö UNEPin johtaja Achim Steiner.

Maailmanpankki on varoittanut, että ilmasto uhkaa lämmetä 3,5 - 4 asteella, jos yritykset leikata kasvihuonekaasupäästöjä eivät tuota nopeasti tulosta. UNEPin laskelmien mukaan maailman valtioiden tähän mennessä antamat päästövähennyslupaukset johtavat 3,5 - 4 asteen lämpenemiseen vuoteen 2100 mennessä.

- Vaikka ilmasto lämpenisi alle kaksi astetta vuoteen 2050 mennessä, Afrikan aliravitsemus lisääntyy 25-90 prosenttia. Afrikan viljasadot pienenevät, kun mantereen optimaaliset viljelylämpötilat nousevat, ennakoi Steiner.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme