Mainos
Mainos

Mitä ihmettä? Tutkijat kehittivät jäätä, joka on lähes yhtä kuumaa kuin Aurinko – se on kiinteää ja nestemäistä

Kalifornialaisen Lawrence Livermore National Laboratoryn tutkijat ovat onnistuneet luomaan laboratoriokokeessa jäätä, joka vaikuttaa täysin järjettömältä. Kyse on ns. superionisesta jäästä, jota tutkijat ovat saaneet luotua nyt ensimmäistä kertaa.

Tiedesivusto LiveScience kertoo, että superioninen jää muodostuu valtavassa paineessa ja kuumuudessa. Se on tavallista vesijäätä 60 kertaa tiheämpää. Lisäksi se on samaan aikaan ominaisuuksiltaan kiinteää, mutta myös nestemäistä ja sitä syntyy lähes Auringon lämpötiloja vastaavissa olosuhteissa.

Tällaista korkeapaineista vettä uskotaan olevan luonnostaan Uranuksen ja Neptunuksen sisäosissa. Ennen tätä koetta kyseisen olomuodon olemassaolo oli ollut pelkästään teoreettista pohdintaa.

Superionisen jään muodostaminen on monimutkainen prosessi. Siinä aineeseen kohdistetaan mm. laser-iskuja. Muodostuneen jään analysointi oli kiireistä työtä, sillä se hajosi alle 20 nanosekunnissa takaisin vedeksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme