Mainos
Mainos

Snowden esiintyi videohaastattelussa

Yhdysvaltalainen Edward Snowden on elellyt Venäjällä sen jälkeen, kun hän kaksi vuotta sitten paljasti maailmalle Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n harjoittaman laajan vakoilutoiminnan.

Snowden esiintyi illalla Amnesty Internationalin isännöimässä videohaastattelussa.

NSA:lle työskennellyt Snowden paljasti kesäkuussa 2013 Guardian- ja Washington Post -lehdille suuren määrän turvallisuusviraston salaiseksi luokittelemaa tietoa. Paljastukset NSA:n harjoittamasta puhelintietojen keräämisestä synnyttivät maailmanlaajuisen skandaalin.

NSA:n urkinnan kohteina olivat paitsi tavalliset kansalaiset, myös useiden maiden poliitikot - muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän silloinen presidenti Dmitri Medvedev.

Yhdysvallat nosti Snowdenia vastaan syytteet vakoilusta. Ennen paljastuksia Hongkongiin lentänyt Snowden siirtyi Moskovaan, missä Venäjän viranomaiset myönsivät hänelle väliaikaisen turvapaikan. Snowden ei pääse poistumaan Venäjältä, sillä Yhdysvallat on peruuttanut hänen passinsa. Hän hakenut turvapaikkaa useista Euroopan maista, mutta ei ole saanut myöntävää vastausta.

Puhelinurkinnan mahdollistanut laki säädettiin Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, ja sillä laajennettiin maan oikeuksia taistella terrorismia vastaan. Lain keskeiset osat kuitenkin vanhentuivat tämän kuun alussa, kun Yhdysvaltain senaatti ei päässyt yksimielisyyteen NSA:n vakoilutoiminnan jatkosta. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme