Mainos
Mainos

Mitä Suomen salaisessa Ukraina-kokouksessa sovittiin?

Boistön salaisessa diplomatiatapaamisessa Suomessa tehtiin The Atlantic -lehden mukaan 24-kohtainen suunnitelma Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Neuvotteluja ovat käyneet Yhdysvallat ja Venäjä Suomessa kesäkuussa.

Lehden verkkosivuilla julkaistun suunnitelman mukaan siinä käsitellään muun muassa kestävää tulitaukoa, humanitaarisia ja oikeudellisia kysymyksiä, taloussuhteita, sosiaalisia ja kulttuurisia kysymyksiä, Krimin ja Ukrainan kansainvälistä asemaa.

Osapuolet ovat kaavailleet, että toteutuessaan tulitaukoa valvoisi Itä-Ukrainassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ. Lisäksi YK lähettäisi rauhanturvaajia kriisialueelle.

Ukrainan armeija vetäytyisi separatistivaltaisilta Donetskin ja Luhanskin alueilta.

Ukrainan Venäjän-rajalle perustettaisiin kunnollinen rajavalvontaorganisaatio, joka valvoisi, ettei rajan yli kulje luvattomia henkilöitä tai aseita.

24-kohtaiseen suunnitelmaan liittyy lisäksi Venäjän kielen aseman turvaaminen Ukrainassa.

Krimin asemaa koskevia oikeudellisia ja juridisia neuvotteluja on suunnitelman mukaan määrä jatkaa. Krimillä on turvattava eri vähemmistöjen asema eikä alueen vesi- ja sähköjakelua saa häiritä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme