Mainos
Mainos

Mitä todisteita on Venäjän sotatoimista Ukrainassa?

Ukrainan sodan kummallisin käänne tapahtui elokuun puolivälissä. Alakynteen jääneet Itä-Ukrainan separatistit pistivät yhtäkkiä vastaan maan hallituksen joukoille uudella voimalla.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén sanoo, että jo pelkästään elokuun käänne osapuolten voimasuhteissa osoittaa, että Venäjä on ulkopuolisena voimana auttanut separatisteja ja puuttunut Ukrainan sotaan aseellisesti.

Venäjä on kiistänyt johdonmukaisesti väitteet venäläisistä joukoista tai kalustosta Ukrainan puolella. Länsimaiden tulkinnan mukaan todisteita Venäjän aseellisesta sekaantumisesta Ukrainan sotaan on runsaasti.  
STT kokosi yhteen tärkeimmät julkisuudessa kerrotut todisteet.  

Venäläiset ajoneuvot  

Guardianin toimittaja Shaun Walker ja Telegraphin Roland Oliphant todistivat 14. elokuuta, kuinka Venäjän panssaroidut ajoneuvot ylittivät Ukrainan rajan.

Walker ja Oliphant näkivät 23 panssaroidun ajoneuvon ajavan iltahämärässä Venäjän puolelta Ukrainaan. Kulkueeseen kuului myös polttoainerekkoja ja muita ajoneuvoja. Walkerin ja Oliphantin näkemät ajoneuvot eivät kuuluneet venäläiseen valkoisten kuorma-autojen saattueeseen, josta uutisoitiin samaan aikaan.

Walkerin ja Oliphantin mukaan panssaroidut ajoneuvot olivat merkitsemättömiä, mutta muissa ajoneuvoissa oli Venäjän armeijan kilvet.  

Venäläiset panssarivaunut  

Brittiläisen Institute for Strategic Studies (IISS) -tutkimuslaitoksen tutkija Joseph Dempsey kirjoitti syyskuun alussa Twitterissä, että T-72B3-panssarivaunuja on todennäköisesti havaittu Ukrainan puolella.   

Venäläisiin taisteluvälineisiin perehtynyt asiantuntija Arto Pulkki kertoo, että kansainvälisessä kuvavirrassa on ollut T-72B3-vaunujen lisäksi myös muita havaintoja Venäjän asevoimien käyttämistä ajoneuvoista ja asekalustosta, joita ei ole Ukrainan asevoimien käytössä. B3 on T-72-panssarivaunujen uusin malli, joka on vain Venäjän käytössä.

Pulkin mukaan monet väitetyt T-72B3 havainnot ovat osoittautuneet virheellisiksi, sillä malli on helppo sekoittaa jo Neuvostoliiton loppuaikana tuotantoon tulleeseen versioon T-72B:stä.  

Jutussa käytettyjä lähteitä

Amnesty  
Ukraine: Mounting evidence of war crimes and Russian involvement. (7.9.2014) amnesty.org/en/news/ukraine-mounting-evidence-war-crimes-and-russian-involvement-2014-09-05  
BBC  
Russian reporters 'attacked at secret soldier burials' (27.8.2014) bbc.com/news/world-europe-28949582  
Ukraine crisis: T-72 tank shoots hole in Russian denial (27.8.2014) bbc.com/news/world-europe-28961080  
Ukraine conflict: Russian families look for soldier sons (28.8.2014) bbc.com/news/world-europe-28968526  
Why is Ukraine at war? (15.9.2014) bbc.com/news/world-europe-28969784  
BBC team under attack in southern Russia (18.9.2014) bbc.com/news/world-europe-29249642  
Guardian  
Aid convoy stops short of border as Russian military vehicles enter Ukraine(15.8.2014) theguardian.com/world/2014/aug/14/russian-military-vehicles-enter-ukraine-aid-convoy-stops-short-border  
Human Rights Watch:  
Eastern Ukraine: Questions and Answers about the Laws of War (11.9.2014) hrw.org/news/2014/09/11/eastern-ukraine-questions-and-answers-about-laws-war  
Newsweek  
Newsweek Europe Exclusive: Russian Soldiers Reveal the Truth Behind Putin's Secret War (10.9.2014) newsweek.com/2014/09/19/russian-soldiers-reveal-truth-behind-putins-secret-war-269227.html  
Reuters  
'Men in green' raise suspicions of east Ukrainian villagers (26.8.2014) reuters.com/article/2014/08/26/us-ukraine-crisis-fighters-idUSKBN0GQ1X520140826?irpc=932  
Exclusive: In Ukraine, an armored column appears out of nowhere (26.8.2014) reuters.com/article/2014/08/26/us-ukraine-crisis-novoazovsk-exclusive-idUSKBN0GQ19U20140826?irpc=932  
Exclusive: Over 100 Russian soldiers killed in single Ukraine battle – Russian rights activists (28.8.2014) reuters.com/article/2014/08/28/us-ukraine-crisis-russia-casualties-excl-idUSKBN0GS20320140828  
Telegraph  
Russian armoured vehicles and military trucks cross border into Ukraine (14.8.2014) telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11035401/Russian-armoured-vehicles-and-military-trucks-cross-border-into-Ukraine.html  
EU-Russia Civil Society Forum  
Statement of the Steering Committee Against the Persecution of “Soldiers’ Mothers of St. Petersburg” and the Institute for Freedom of Information Development (12.9.2014) eu-russia-csf.org/news/news-csf-single/statement-of-the-steering-committee-against-the-persecution-of-soldiers-mothers-of-st-petersb/  

Satelliittikuvat  

Sotilasliitto Nato julkaisi satelliittikuvia venäläisestä kalustosta Ukrainan puolella elokuun lopussa. Vapaa-ajallaan uutisfaktoja tarkistava insinööri Veli-Pekka Kivimäki paikallisti yhden kuvista Sukhodolskin pohjoispuolelle lähelle Venäjän rajaa.   

Vihreät miehet  

Newsweekin tietojen mukaan kaikki Ukrainassa olevat venäläissotilaat eivät ole lähteneet taisteluihin vapaaehtoisesti, kuten Venäjä on väittänyt. Osa sotilaista ei edes tiennyt, minne heitä oltiin viemässä.

"Vihreiksi miehiksi" kutsuttuja, tunnuksettomissa univormuissa liikkuvia venäläissotilaita on nähty Itä-Ukrainassa, kertovat muun muassa BBC ja Reuters.

Elokuun loppupuolella Ukraina kertoi ottaneensa kiinni 10 venäläissotilasta maan rajojen sisäpuolelta. Venäjä sanoi sotilaiden eksyneen.

Kaatuneet sotilaat  

Taisteluissa kaatuneista ja haavoittuneista venäläissotilaista on todisteita eri puolilla Venäjää. Kaatuneita on tuotu esimerkiksi Pihkovaan, Astrakhaniin, Petsamoon ja Kostromaan.  

Venäläinen Sotilaiden äidit -järjestö on arvioinut, että Venäjä on lähettänyt Ukrainaan tuhansia sotilaita ja ainakin 200 on kuollut.

Järjestö kerää tietonsa sotilaiden omaisilta. Järjestön mukaan Ukrainan rajan lähellä sijaitsevan Rostovin kaupungin sotilassairaalassa on hoidettu lukuisia Ukrainassa haavoittuneita sotilaita. Julkaistuaan arvionsa järjestö ajautui ongelmiin venäläisviranomaisten kanssa.  

Haavoittuneet sotilaat  

Haavoittuneita on tuotu sotilassairaalaan Pietariin asti, koska Ukrainaa lähempänä olevat sotilassairaalat ovat täyttyneet haavoittuneista. Ambulanssisaattueista kiersi runsaasti ohikulkijoiden ottamia kuvia.  

Elokuun lopussa Reuters uutisoi venäläisen ihmisoikeusjärjestön kertoneen, että jopa 100 venäläissotilasta olisi saanut surmansa yhdessä taistelussa Ukrainassa elokuun puolivälissä.

Kuolleiden tai haavoittuneiden sotilaiden kohtaloita tutkineiden toimittajien kimppuun on käyty Venäjällä. Elokuussa venäläistoimittajien kimppuun käytiin Pihkovassa ja syyskuussa BBC:n kuvausryhmä pahoinpideltiin, kun ryhmä oli Etelä-Venäjällä Astrakhanissa tutkimassa asiaa.

Viime sunnuntaina ympäri Venäjää pidetyissä rauhanmarsseissa sodan uhrit olivat näkyvästi esillä. Kreml ei puuttunut tähän.  

Ihmisoikeusjärjestöjen lausunnot

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi syyskuussa kannanoton, jossa se syyttää Ukrainan hallitusta ja separatisteja sotarikoksista ja Venäjää separatistien tukemisesta Itä-Ukrainassa.

Amnesty perusti väitteensä silminnäkijälausuntoihin ja satelliittikuviin, eikä järjestön mukaan ole epäilystä siitä, ettei Ukrainan sota olisi kansainvälinen selkkaus.  

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch totesi syyskuussa Itä-Ukrainasta saatuihin uskottaviin raportteihin ja kuviin perustuen, että Venäjä on varustanut ja kouluttanut separatisteja.

Järjestö ei kuitenkaan arvioi, missä määrin tätä on tehty. Järjestön mukaan elokuun puolivälin jälkeiset näytöt ovat osoittaneet, että Venäjä on aseellisesti osallistunut Ukrainan sotaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme