Mainos
Mainos

Miten hyvin koulutetusta lontoolaisnuoresta tuli kylmästi isisin videoilla teloittava terroristi?

Yhdysvaltain asevoimien sotilas Nevadassa painoi nappia tuhansien kilometrien päässä Isisin "pääkaupungista" Raqqasta Syyriassa. Predator-lennokin Hellfire-ohjus kiiti tarkasti kohti autoa juuri ennen keskiyötä 12. marraskuuta 2015. Ohjuksen tuhosäde oli kymmeniä metrejä.  

Se oli Jihadi Johnin loppu. Häntä jäi kaipaamaan tuore vaimo ja perhe, luultavasti sukulaisia Lontoossa ja Kuwaitissa, ehkä jokunen Euroopasta tullut taistelutoveri. Isisille hän oli käyttötavaraa, maailmalla yksi vihatuimmista ja etsityimmistä terroristeista. 

Kuolemansa hetkellä äärijärjestö Isisin teloittajan pr-arvo järjestölleen oli jo laskenut. 26-vuotias murhaava myytti oli jo tunnistettu ja nimetty. Ehkä siksi teloitusvideotkin loppuivat. 

"Kun kasvot paljastuivat naamion alta, hän menetti valtansa ja muuttui tavalliseksi luuseriksi", kirjoittaa Jihadi Johnin aiemmin tavannut brittitoimittaja Robert Verkaik kirjassaan Jihadi John. Miten tavallisesta lontoolaispojasta tuli Isisin pyöveli.  

Jihadi John oli Mohammed Emwazi

Kuka oli tuo julma teloittaja?

Miten kuusivuotiaana perheensä kanssa Kuwaitista Lontooseen muuttanut aika tavallinen nuori muuttui huppupäiseksi murhaajaksi? 

Kuka oli psykopaatti, joka Isisin videoilla katkaisi kaulan yhdysvaltalaistoimittajilta James Foleyltä ja Steven Sotloffilta, brittiläisiltä avustustyöntekijöiltä David Hainesilta ja Alan Henningiltä, islamiin kääntyneeltä yhdysvaltalaiselta avustustyöntekijä Peter Kassigilta, japanilaiselta liikemieheltä Haruna Yukawalta, ja japanilaiselta toimittajalta Kenji Gotolta.

Kirja ei anna tähän täyttä vastausta, ja tapettuja jihadisteja on vaikea kuulustella tai haastatella. 

Ennen kuin menemme Emwazin nuoruusvuosiin, todetaan, miten hänet tunnistettiin.

Yhdysvallat ja Britannia tiesivät Jihadi Johnin henkilöllisyyden jo kesällä 2014. Verkaikin mukaan Emwazi teki ratkaisevan virheen ladatessaan läppärilleen erään verkkosivuohjelman. Ohjelmaan liittyi ilmainen kokeilujakso. Päästäkseen hyödyntämään sitä, hän käytti entisen opinahjonsa Westminsterin yliopiston opiskelijakoodiaan.

Gangsta-puhetyyli paljasti 

Tappovideoilla Jihadi Johnin "gangstamainen" puhetyyli oli paikannettu Länsi-Lontooseen.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kävivät kilpajuoksua henkilöllisyyden varmentamiseksi ja julkistamiseksi. BBC jo tiesi etunimen Mohammed ja entisen asuinpaikan Lontoon, kun 26. helmikuuta 2015 henkilöllisyys tuli julki. Turvallisuuspalvelu vei välittömästi Emwazien muun perheen suojaan.  

Emwazilla oli ollut Lontoossa moni asia hyvin ainakin päällisin puolin. Vanhemmat ja sisaruksia, tietotekniikan loppututkinto Westminsterin yliopistosta (sukunsa ensimmäinen yliopisto-opiskelija), ja sen jälkeen vielä kieltenopettajan diplomi hyvin arvosanoin. 

Toive kieltenopettajana Lähi-idässä oli kuitenkin jo ehtinyt mennä tukkoon. Hänen hakemuksensa hylättiin. "Se on tuo sinun partasi", hänelle vastattiin. Emwazi oli tuossa vaiheessa jo vannoutunut islamisti, jota Britannian sisäinen tiedustelupalvelu MI5 oli tarkkaillut - ja Emwazin omien ajatusten mukaan kohdellut kaltoin - jo pitkään. 

Emwazin perhe muutti Kuwaitista Lontooseen 1993 paremman elämän toivossa.

Kuului syrjittyyn vähemmistöön 

Emwazit kuuluvat bidunien syrjittyyn vähemmistöön, jotka ovat Kuwaitissa pahnanpohjimmaisia. Heitä ei tunnusteta maan kansalaisiksi. 1980-luvun lopulla bidunit poistettiin kokonaan Kuwaitin väestönlaskennasta ja heiltä vietiin muun muassa oikeus saada henkilödokumentteja. 

Kuwaitin valtaapitävät myös epäilevät, että bidunit olivat lojaalempia naapurimaa Irakille kuin Kuwaitille, erityisesti Saddam Husseinin valtakauden aikana.   

Verkaikin mukaan biduneja oli kuitenkin ollut tapana värvätä armeijaan alempiarvoisiin tehtäviin. Mohammed Emwazin isä työskenteli poliisina, mutta lopulta syrjintä ajoi heidät pois Kuwaitista.  

Alku lännessä oli vaikeaa. Perheelle myönnettiin turvapaikka kolmen vuoden odotuksen jälkeen. He muuttivat Maida Valeen Länsi-Lontoossa, missä Emwazeilla jo oli sukulaisia. 

Erään perheystävän mukaan Emwazit olivat aivan tavallisia muslimeja, eikä suku painostanut heitä uskonnollisissa asioissa. Erään ystävän mukaan Mohammed Emwazi "ei tietääkseni koskaan käynyt moskeijassa eikä vaikuttanut uskonnolliselta".

Yhdysvaltain hyökättyä Afganistaniin 2001 ja Irakiin 2003 Emwazin mielipiteet jyrkkenivät, jä hänessä oli juutalaisvastaisuutta, samainen ystävä kertoo.

Hengaili ja pelasi jalkapalloa

Yläasteella yllämainittu ystävä kuitenkin hengaili Emwazin kanssa hampurilaispaikoissa, ja he pelasivat jalkapalloa. Alakouluiässä Emwazi haaveili jalkapalloammattilaisuudesta Manchester Unitedissa. Emwazi myös tykkäsi rap-musiikista. Emwazin perheen mukaan poika oli "tavallinen ujo koululainen, joka joutui välillä tappeluihin".

Mohammed Emwazin alakoulu oli kirkon St. Mary Magdalena. Hän ei menestynyt kovin hyvin, mutta oli urheilullinen. Hän oli koulunsa ainoa muslimioppilas, ja halusi olla hyväksytty. Yläkoulu oli mallikouluna pidetty Quintin Kynaston.

Joidenkin Verkaikin haastattelemien henkilöiden mukaan koulu ei ollut hänelle aina helppoa. Häntä kiusattiin, mikä sai Emwazin vetäytymään. 

Mohammed Emwazin erittäin hyvin tunteneen henkilön, hänen nuoremman veljensä Omarin, mukaan Mohammedin lapsuus oli tavallinen. "Hänellä oli hyvä kasvatus, ja hän oli hyvin ujo. Siskoni väittivät, että hänellä oli aluksi ongelmia koulussa (kiusaamista). Mutta minun käsittääkseni hän oli varsin suosittu." 

Verkaikin mukaan teini-iässä Emwazi oli "kääntänyt selkänsä uskonnolle", ja hän hengaili jengissä. Samaan jengiin kuuluneen naisen mukaan Emwazi pukeutui gangsta-tyyliin, tappeli, joi ja poltteli ruohoa, eikä edes puhunut uskonnosta.

Kerran Emwazi erotettiin koulusta kahdeksi päiväksi kun oli alkanut tapella sen jälkeen, kun häntä oli tönitty, yläkoulun rehtori muistelee.

Väärät ystävät syynä? 

Veikö Emwazin julmuuksien tielle väärä ystäväpiiri? 

Emwazien naapurissa asui egyptiläistaustainen Sakrien perhe. Yksi heidän pojistaan, Emwazia muutama vuosi vanhempi, oli Mohammed. Nimenomaan oli. Mohammed Sakr oli liittynyt äärijärjestö al-Shabaabiin Somaliassa 2009. Hänkin kuoli sittemmin Yhdysvaltain lennokki-iskussa. 

Sakr ilmestyi Emwazin elämään, samoin toinen sittemmin kuollut jihadisti Bilal al-Berjawi. He toimivat roolimalleina Emwazille. Verkaikin mukaan Emwazi oli islamistien joukossa vihdoin piirissä, missä hänet hyväksyttiin omana itsenään. 

Lontoon äärimuslimipiireissä liikkui myös muita radikalisoituneita ja jihadisteiksi lähteneitä, kuten myöhemmin surmattu al-Qaida-johtaja Anwar al-Awlaki. Ei ihme, että pikku hiljaa myös Emwazi oli tiedustelupalvelu MI5:n silmän alla. 

Yliopisto-opintojensa edetessä Emwazi alkoi radikalisoitua. Hän alkoi rukoilla paljon ja opiskella Koraania. Hänellä oli myös vakaa aie mennä naimisiin. Avioliitto estyi, koska morsiamen vanhemmat saivat tietää Emwazin islamistikytköksistä MI5:n agenteilta. Emwazi katkeroitui. Toinen avioliittohanke kariutui samasta syystä.  

Armoton sota ja jihadistien iskut olivat jatkuneet jo vuosia Irakissa. Afganistanissa sodittiin. Emwazi ajatteli, että länsi sorti muslimeja. Vuonna 2009 hän yritti matkustaa Somaliaan. Se tyssäsi Tansaniassa Dar es Salaamin lentokentälle. Siellä Emwazi pidätettiin ja passitettiin takaisin. 

Myöhemmin Emwazi joutui tiedusteluviranomaisten aggressiivisiin kuulusteiluihin Hollannissa ja Britanniassa. MI5 yritti myös värvätä häntä. Verkaikin mukaan MI5:n kohtaamiset olivat eräänlainen riitti kohti jihadismia.  Emwazi tunsi, että hänen elämänsä Britanniassa oli umpikujassa. Hän halusi muuttaa Kuwaitiin, mutta viranomaiset eivät päästäneet häntä sinne.  

Tulevan Jihadin Johnin viimeinen matka Britanniasta pois tapahtui tammikuussa 2013, hänen perheensä sanoo. Hän pääsi katoamaan salaa MI5:lta ilmeisesti Englannin kanaalin yli.

Häipyi Lontoosta 2013 Syyriaan

Emwazi vilahtaa ensimmäistä kertaa jihadistien videolla myöhemmin vuonna 2013. Syyriassa Emwazi toimi tshetsheeni-islamisti Omar al-Shishanin alaisuudessa. Brutaalilla Shishanilla arvellaan olleen vaikutus siihen, että Emwazista muotoutui psykopaattinen tappaja Jihadi John. 

Verkaikin kirjan mukaan Emwazista oli tullut vähäpuheinen ja kylmä, "outo lintu", joka ei puhunut muiden länsimaisten jihadistien kanssa. 

Isisin riveissä Emwazista tuli länsimaisten panttivankien vartija. Emwazin vankina olleen espanjalaistoimittaja Javier Espinosan mukaan Emwazi "janosi dramatiikkaa", jota symboloi keskiaikainen miekka. 

Emwazi nautti vankien sadistisesta kiusaamisesta. Espinosalle hän kuvasi, miltä kaulan katkaiseminen tuntuu, liikuttaen samalla kevyesti viiltävää terää tämän kaulalla. Sen jälkeen hän laukaisi kolmesti käsiaseensa Espinosan kalloa vasten. Kolme tyhjää. Valeteloitus. 

Vartijat hakkasivat vankejaan. Siitä he saivat panttivangeilta kutsumanimen Beatles, englannin verbistä beat eli lyödä. Vartijat olivat siten ainakin John, George ja Paul tai Ringo, Beatlesien mukaan. 

Nihilismi ja psykopatia olivat valloittaneet Emwazin, Jihadi Johnin. Ennen kuin hän teloitti videolla James Foleyn, hän pakotti Espinosaa katsomaan ja kuvailemaan muille panttivangeille, miten jääkylmästi Isis teloitti venäläinen insinöörin Sergei Korbunovin.  

Heinäkuussa 2014 Yhdysvaltain erikoisjoukot iskivät öljyvarastoon lähellä Raqqaa. Paikka oli tyhjä, mutta siellä oli oltu. Jihadi John oli siirtänyt panttivankinsa sieltä pois kaksi päivää ennen pelastusyritystä. Seuraavassa kuussa Isis julkaisi Jihadi Johnin ensimmäisen maailmaa järkyttäneen, James Foleyn, teloitusvideon.

Kirjailija tapasi Emwazin 

Kun Verkaik kuuli ensimmäistä kertaa, että Jihadi John oli Mohammed Emwazi, hän ei reagoinut juuri millään tavalla. "Nimi ei sanonut minulle mitään."

Kun Lontoossa pidettiin tiedotustilaisuus nimen paljastuttua, Verkaikille valkeni totuus. Hän oli sittenkin tavannut Emwazin. "Järkytys on liian mieto sana kuvaamaan tunteitani."

Hän tutki säilyttämiään sähköposteja. Verkaik oli saanut vuosia aiemmin viestejä Mohammed al-Zuharylta. Hän oli Mohammed Emwazi. 

Viestittely liittyi juttuideaan henkilöstä, jonka kanssa MI5 oli tuolloin tekemisissä. Verkaik oli sitä ennen jo kirjoittanut joistakin muista vaikeuksiin joutuneista nuorista muslimeista Britanniassa.   

Verkaik oli haastatellut Emwazia joulukuussa 2010. Kahvilan ovesta sisään oli tuolloin kävellyt parrakas nuori, jonka "itsetietoinen kävelytyyli" oli "ristiriidassa vaatimattoman käytöksen kanssa". 

He keskustelivat yli tunnin. Emwazi oli kohtelias ja puheessaan huolellinen. Hän kertoi olevansa "poliisivaltion viaton uhri", jonka elämä oli pilalla. MI5 oli kohdellut häntä väkivaltaisesti, yrittänyt värvätä häntä, ja MI5:n takia hän oli menettänyt kaksi kihlauttuaan ja työpaikan, Verkaik muistaa Emwazin puhuneen.

Juttu jota ei julkaistu

Verkaikin juttua Emwazista ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Hän oli juuri vaihtamassa työnantajaa. Uusi pomo, Mail on Sunday, ei ollut kiinnostunut julkaisemaan kertomusta. 

Verkaik pohtii, olisiko jutun ilmestyminen millään tavoin saanut Emwazia muuttamaan kulkuaan, kun hänen mielestään kokemansa vääryydet olisivat saaneet edes jonkinlaista julkisuutta. Vai olisiko se kuitenkin ollut jo liian myöhäistä. 

Missä vaiheessa pahuus nielaisi Jihadi Johnin?

Isisin panttivankina ollut ranskalainen toimittaja Nicolas Hénin on kuvannut länsimaisia jihadisteja seuraavasti: "...he olivat meidän yhteiskuntamme lapsia. He puhuivat meidän kieltämme, ja heidän kulttuurinen viitekehyksensä oli sama kuin meillä. He katsoivat samoja elokuvia, pelasivat samoja videopelejä kuin lapsemme. He ovat meidän kulttuurimme ja maailmamme tuotosta...Teletapeista Game of Thronesiin."

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme