Mainos
Mainos

Miten käy presidentti Trumpin bisneksen? Perhe on avain

Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valitulla Donald Trumpilla ei ole laillista estettä siirtää yritysimperiuminsa hallintaa perheelleen.  

-Hän varmasti antaa tyttärelleen, pojilleen ja sukulaisilleen näitä bisnestehtäviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. 

Amchamin toimitusjohtajan Kristiina Heleniuksen mukaan Trumpin omaisuuden hoidossa liikutaan harmaalla alueella. Käytännössä Trump ei pysty jatkamaan liiketoimiaan, mutta mikään laki ei estä sitä.  

-Tämä on varmasti yksi niistä asioista, joita yritetään nyt ratkaista. Jotakin selvyyttä siihen on tuotava, Helenius sanoo.  

Ennakkotapaus on ajalta, kun Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton oli ulkoministerinä. Aaltolan mukaan Clintonien säätiön, Clinton Foundationin, asioista tehtiin eettinen selvitys ja Clinton sitoutui noudattamaan sääntöjä.  

-Todennäköisesti tässäkin pyritään välttämään sellaisia mahdollisia juridisia ongelmia, joita voisi tulla, kun on maan korkeimmassa poliittisessa virassa ja samaan aikaan tekee laajamittaista globaalia bisnestä, Aaltola pohtii.  

Trumpin ja Clintonin tapaukset eroavat kuitenkin perusteellisesti siinä, että Trump tavoittelee taloudellista voittoa mutta Clinton Foundation jakaa rahaa ja on voittoa tuottamaton.  
 

Rahoitussuhteita ympäri maailman 

Trumpin liiketoimien ja presidentin tehtävien hoito on ongelmallista myös sen vuoksi, että Trumpilla on taloudellisia etuja ajettavanaan useissa maissa, jotka ovat tärkeitä Yhdysvaltain ulkopolitiikan kohteita.  

-Hänellä on valtava yritysvyyhti. Siellä on rahoitussuhteita ympäri maailmaa erilaisiin pankkeihin, kuten esimerkiksi Venäjällä, Aaltola kertoo.  

Trump puhui vaalikampanjansa aikana myönteiseen sävyyn Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Trump ilmaisi myös ymmärrystä Krimin miehitystä kohtaan.

Aikakauslehti Newsweekin mukaan Trumpilla on lisäksi läheiset suhteet Pavel Fuksiin, joka on yksi Venäjän poliittisesti vaikutusvaltaisimmista oligarkeista.  

Ristiriita presidentti-Trumpin ja liikemies-Trumpin välillä on selvä, sillä Yhdysvallat on noudattanut tähän saakka tiukkaa politiikkaa Venäjää kohtaan Ukrainan kriisin vuoksi.  
Trumpilla on myös läheiset liikesuhteet Lähi-itään, jonka tapahtumiin Yhdysvallat puuttuu alituisesti.  

Varallisuudesta ei tietoa  

Tiedot Trumpin varallisuudesta ovat niukkoja ja ristiriitaisia. Heleniuksen mukaan hän on herkkähipiäinen omistustensa suhteen.  

Trumpista tiedetään sen verran, että hän on tehnyt konkursseja, ja tappiot yhtenä vuonna olivat 950 miljoonaa dollaria. Tappioita hän on vähentänyt verotuksessa niin, ettei hän ilmeisesti ole maksanut 18 vuoteen ollenkaan liittovaltion veroja.  

-Tällaisia irrallisia asioita tiedetään, mutta koko hänen omaisuutensa koosta ei ole yksimielistä käsitystä, Helenius kertoo.  

Aaltolan mukaan vaalikampanjan aikana puitiin, mikä Trumpin varallisuuden taso on, mutta asia jäi hakuseen. Trumpin bisnesimperiumi on koostunut monimutkaisista rahoitusjärjestelyistä, joihin saattaa liittyä myös veroparatiiseja.  

-Nämä asiat eivät ole läpinäkyviä, Aaltola sanoo.  

Trump itse on kieltäytynyt julkaisemasta verotietojaan vedoten liiketoimiensa monimutkaisuuteen.  Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme