Mainos
Mainos

Miten saarivaltion käy? – "EU-ero olisi brittien kannalta huono liike"

Iso-Britannia ei hyötyisi eroamalla EU:sta, arvioi brittipolitiikan asiantuntija ja yliopistonlehtori Mika Suonpää. Brexit tuskin kuitenkaan häviää Britannian poliittisesta keskustelusta, vaikka britit päättäisivät torstaina järjestettävässä kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen puolesta.

Britannian historiaan ja politiikkaan erikoistunut Turun Yliopiston yliopistolehtori Mika Suonpää pitää Iso-Britannian mahdollista eroa EU:sta maan kannalta huonona liikkeenä.

– Tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaisi siltä, että siitä ei olisi suuria hyötyjä suuntaan tai toiseen. Brittiläisessä keskustelussa unohtuu aika usein, että Britanniakin saa aika paljon EU:n suunnalta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi vastikään, että Britannian eron vaikutukset olisivat "negatiivisia ja huomattavia".

Pahimmassa tapauksessa Britannia voisi joutua taantumaan jo ensi vuonna ja valtion talous voisi supistua lähes 6 prosenttia vuoteen 2019 mennessä verrattuna nykyisiin talousennusteisiin, jotka on laadittu sen perusteella, että maa pysyisi EU:ssa. Lisäksi Britannian työttömyys saattaisi kivuta takaisin yli 6 prosenttiin. 

"Asia ei häviä sisäpoliittisesta keskustelusta minnekään"

Viimeisimpien mielipidemittausten perusteella on mahdotonta sanoa, miten britannialaiset äänestävät valtion EU-jäsenyydestä torstaina järjestettävässä kansanäänestyksessä.

Financial Times -lehden luoman, Brexit-mielipidekyselyiden tuloksia summaavan palvelun perusteella noin 44 prosenttia britannialaisista on tällä hetkellä EU:ssa pysymisen kannalla. Vastaavasti 45 prosenttia kannattaa eroa EU:sta.

Jos Britannia ei hyötyisi brexitistä merkittävästi, miksi niin suuri osa kansasta kuitenkin kannattaa eroa unionista?

Suonpään mukaan EU-eron puolesta kampanjoineet tahot ovat onnistuneet vetoamaan erityisesti ihmisten tunteisiin.

– Ihmiset käsittelevät asiaa tunnepohjalta. On ihmisiä, jotka ovat päättäneet EU-vastaisen kantansa, eikä heitä pystytä käännyttämään edes faktaperusteilla.

EU-kysymys on ollut Britanniassa pinnalla jo pitkään. Suonpään mukaan Britannian mahdollista eroa on käytetty lyömäaseena sisäpoliittisessa keskustelussa. 

– Pitkään on ollut vallalla kliseenomainen ”Brysselin valta”-ajattelu. EU näyttäytyy monille institutionaalisena hahmona ja sitä pidetään vieraana. Erillisyyden tunne manner-Euroopasta saattaa vaikuttaa asiaan.

Suonpää ei usko, että Brexit-teema haihtuisi Britannian poliittisesta keskustelusta, vaikka enemmistö kansasta äänestäisi torstaina EU:ssa pysymisen puolesta.

– Asia ei häviä sisäpoliittisesta keskustelusta minnekään. Se on niin pitkään ollut siellä esillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme