Mainos
Mainos

Mökkeilijä maastopalojen keskeltä: Savu vie näkyvyyden

Ruotsissa riehuvat tällä hetkellä pahimmat maastopalot 40 vuoteen.

Ruotsinsuomalainen Anssi Pajuvirta on todistamassa maastopaloja kesämökillään Ramnäsissä Västmanlandin maakunnassa. Lähin palopaikka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Ramnäsistä.

Pajuvirran mukaan ympärillä ei näy oikeastaan mitään, sillä savu peittää näkyvyyden.

- Periaatteessa ei näy kovin paljon, koska täällä on savua. Täällä on ollut vaihtelevaa tuulta. Äskön oli ihan hyvä näkyvyys, sitten alkoi taas tuulla etelään päin ja tämä koko alue peittyi savuun, Pajuvirta kuvailee.

Pajuvirran mukaan Ramnäsin kylää ei olla vielä evakuoimassa, sillä tulen ei uskota leviävän sinne. Hän tuli kuitenkin mökilleen tekemään varavalmisteluja.

- Tultiin tänne sen takia, että on paljon tavaraa, jolla on tunnearvoa. Minulla on sellainen maakellari tuossa, mihin olemme sitten siirtäneet niitä tavaroita, jotta ne ainakin säästyvät, jos tuli kääntyisi tänne päin.

Ramnäsissä tapaus muistetaan

Kun maastopalot syttyivät viime torstaina, asiasta ei Pajuvirran mukaan juurikaan välitetty.

- Niin kuin tavallista, niin eihän siihen ensi alkuun kukaan reagoinut. Se oli vain normaali metsäpalo. Mutta nyt juuri luin, että tämä on Ruotsin nykyhistorian pahin metsäpalo. Nythän tänne on saatu apua sitten. Tämä on kuulemma myös ensimmäinen kerta, kun Ruotsi on pyytänyt apua ulkomailta tulipalon vuoksi. 

Ranska ja Italia ovat lähettämässä Ruotsiin lentokoneita,  jotka on suunniteltu erityisesti veden pudottamiseen laajalle alueelle.

Pajuvirran mukaan mökin lähelle Ramnäsiin on koottu myös metsäpalojen johtokeskus. 

- Suurin osa pelastushenkilökuntaa on tietysti nyt ympäri metsiä ja ajaa palopesäkkeiden perässä. Tässä johtokeskuksessa on johtohenkilökuntaa ja näitä armeijan pelastushenkilökoptereita, hän kuvailee.

Ramnäsissä pyörii hänen mukaansa myös jonkin verran metsäpalosta kiinnostuneita katselijoita.

- Ramnäsin kylä on tällainen ihan pikku kylä ja tämä on varmaan sellainen tapaus, josta kylä tulee puhumaan loppuelämänsä, Pajuvirta naurahtaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme