Mainos
Mainos

Möläyttelyä ja vaihtoehtoisia faktoja – näistä Trumpin eronnut tiedottaja muistetaan

Tieto Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin erosta tuli tänään perjantaina. New York Timesin tietojen Spicer lähti, koska ei pitänyt Anthony Scaramuccin nimittämisestä presidentti Donald Trumpin viestintäjohtajaksi.

Spicer on Valkoisen talon tiedottajana ehtinyt olla mukana useissa kohuissa ja hänen suustaan on kuultu jos jonkinlaisia sammakoita.

Vaihtoehtoisia faktoja

Donald Trumpin virkaanastujaisissa otetut kuvat osoittivat, että paikalla oli selvästi vähemmän ihmisiä kuin Barack Obama vastaavissa kahdeksan vuotta aiemmin.

Trumpin mukaan mediassa esitetyt luvut neljännesmiljoonasta katsojasta olivat silkkaa hölynpölyä. Trump sanoi, että hänestä näytti siltä, että virkaanastujaisia seurasi jopa yli miljoona ihmistä.

Spicer joutui puolustelemaan Trumpin väitteitä medialle.

– Tämä oli suurin yleisö, joka on koskaan todistettu virkaanastujaisissa, piste. Nämä yritykset vähätellä virkaanastujaisten innostusta ovat häpeällisiä ja väärin, Spicer vakuutti.

Kun mediassa oli osoitettu Spicerin väitteet vääriksi, Trumpin keskeisiin neuvonantajiin kuuluva Kellyanne Conway selitti Spicerin sanomisia Buzzfeed-sivuston mukaan toteamalla tämän tarjonneen vain "vaihtoehtoisia faktoja".

Unohti kaasukammiot

Sean Spicer väitti lehdistötilaisuudessa huhtikuussa, ettei Adolf Hitler käyttänyt kemiallisia aseita toisessa maailmansodassa. Asiasta nousi kohu ja moni muistutti Hitlerin muun muassa tappaneen juutalaisia kaasukammioissa keskitysleireillä.

Spicerin mukaan hänen tarkoituksensa oli osoittaa Syyrian kaasuiskun hirveys. CNN:lle antamassaan haastattelussaan Spicer myönsi tehneensä virheen. Hän totesi käyttäneensä sopimatonta ja tunteetonta viittausta holokaustiin, jolle ei ole vertailukohtaa.

Saattoi twiitata salasanansa

Pian Trumpin virkaanastujaisten jälkeen Spicer twiittasi, ja äkkiä myös poisti, kummallisia twiittejä, jotka sisälsivät numero- ja kirjainyhdistelmiä.

Tekniikkasivustot arvailivat, että kyseessä saattoi olla Spicerin automaattisesti generoitu salasana Twitteriin.

Covfefe sisälsi salaviestin

Toukokuun lopulla Trump julkaisi Twitter-tilillään viestin, joka päättyi sanaan covfefe. Sosiaalisessa mediassa naureskeltiin twiitille ja moni aprikoi, mitä covfefe mahtoi tarkoittaa.

Spicerilla oli selitys valmiina. Hänen mukaansa covfefe on piiloviesti, jonka ymmärtävät vain harvat.

– Presidentti ja vain pieni joukko muita tietää tasan tarkkaan, mitä hän tarkoitti, hän kommentoi medialle.

Moni arvioi Spicerin selittelyä huonoimmaksi mahdolliseksi tavaksi selitellä Trumpin covfefe-sanavalintaa tarkoitukselliseksi.

Twiitit kuin Trumpilla

Ennen nimittämistään virkaansa Spicer twiittaili yhtä huolettomasti kuin pomonsa Trump. Silloinkin hän kuitenkin teki vahvasti uraa poliittisessa viestinnässä.

Hän otti Twitterissä kärkkäästi kantaa milloin mihinkin niin kulttuurin kuin ruoankin saralla. Nimityksen jälkeen twiittejä on nostettu esiin.

Spicer esimerkiksi kommentoi ranskalaisen konemusiikkiduon Daft Punkin esiintymistä Grammy-gaalassa vuonna 2014. Spicer totesi twiitissään, että tilaisuus oli ”Daft Funkin” 10 sekuntia parrasvaloissa, ja että kaksikko munasi mahdollisuutensa.

Vuonna 2015 mies heittäytyi puolestaan lähes filosofiseksi pohtiessaan kumpi vie voiton, pekoni vai makkara.

– Kysymys: onko huonoin pala pekonia parempi kuin paras pätkä makkaraa? mies kysyi twiitissään.

Kummallisia vertauksia

Spicer arvosteli usein mediaa siitä, että se yrittää turhaan löytää kytköksiä Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän välillä.

Sean Spicer totesi kerran turhautuneena, että lehdistö löytäisi kytköksen Venäjään vaikka venäläisestä salaatinkastikkeesta, jota Trump laittaisi salaattiinsa.

– Jos presidentti laittaisi venäläistä salaattikastiketta salaattinsa tänään illalla, niin jotenkin siitäkin tulisi kytkös Venäjään, Spicer veisteli lehdistötilaisuudessa toimittajille.

Moni ihmetteli Twitterissä sitä, kuka edes käyttää venäläistä salaatinkastiketta, eli Yhdysvalloissa tunnettua ns. russian dressingiä, salaattiin, koska se kuuluu Reuben-leipään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme