Mainos
Mainos

Molotovin cocktaileja täytetään Kiovassa täysin avoimesti: "Tämä on viimeinen taistelu"

Ukrainassa maata jakavalle konfliktille ei näy helppoa loppua. Kiovassa jälleen eilen riehuneissa mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa on saanut surmansa ainakin 25 ihmistä.

Presidentti Viktor Janukovitsh vetosi puheessaan mielenosoittajiin tuhoisien yhteenottojen lopettamiseksi:

– Ei ole vielä liian myöhäistä lopettaa konfliktia.  Olemme maksaneet korkean hinnan vallantavoittelijoiden pyrkimyksistä. Jotta tuo hinta ei nousisi vieläkin korkeammaksi, vetoan teihin silmienne avaamiseksi. Meidän täytyy jatkaa neuvotteluja ja pelastaa Ukraina.

Ulospääsyä tilanteesta on kuitenkin tällä hetkellä vaikea nähdä. Kiovan lisäksi yhteenottoja oli viime yönä myös kolmessa muussa kaupungissa, mikä on tuonut Ukrainan lähelle poikkeustilaa. 

– Ennen eilistä oli jo toivoa siitä, että tässä päästäisiin jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun. Ja oikeastaan ne ratkaisun palaset ovat kaikkien tiedossa: pitäisi muuttaa perustuslakia, määrätä valtaan väliaikainen hallitus, jossa olisi todellista valtaa myös oppositiolla. Ja jollakin aikavälillä pitäisi järjestää vapaat vaalit, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik totesi MTV Uutisten suorassa nettilähetyksessä.

Mieleosoittajat eivät välttämättä luota edes oppositioon

Neuvotteluja yritetään jatkaa, mutta koko ajan vaikeammista lähtökohdista. Edes oppositiolla ei ole välttämättä ratkaisun avaimia käsissään.

– Mielenosoittajien joukko hyvin hajanainen, eikä se ole oppositiojohtajien kontrollissa. Siellä on mukana hyvin radikaaleja äärinatiolistisia ryhmiä, jotka ovat täysin valmiita väkivallan käyttöön, Raik arvioi.

– Enemmistö on varmaan edelleen rauhanomaisten keinojen kannalla, mutta kun tämä konflikti on pitkittynyt, ja näyttää, että hallinnon taholta ei ole minkäänlaista valmiutta kompromissiin, niin se myös radikalisoi mielenosoittajia.

Varsinkin Kiovassa kansan jakautuminen näkyy selkeästi. Kaupungissa osa asukkaista haluaa lähestulkoon olla huomioimatta koko konfliktia.

– Opposition kannatus on aika hatara. Moni mielenosoittaja ei luota oppositioon sen paremmin kuin hallintoonkaan. Mutta ainakin oppositio ainakin lupaa nyt ajaa näitä mielenosoittajien asioita.

Mielenosoittajat eivät kuitenkaan näytä perääntymisen merkkejä – Itsenäisyysaukiolla Molotovin cocktaileja täytetään täysin avoimesti.

– Tämä on viimeinen taistelu, tämä on viimeinen mahdollisuutemme. Jos jätämme tämän tähän, kaikki hajoaa, opposition kannattaja Mikhaile toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme