Mainos
Mainos

Moskeijaan hyökättiin Egyptissä – 235 ihmistä kuollut

Egyptissä moskeijaan tehdyn pommi-iskun kuolonuhrien määrä nousee jatkuvasti, ja on tuoreimman tiedon mukaan 235, kertoo Egyptin televisio. Lisäksi toistasataa ihmistä on haavoittunut.

Isku on yksi Egyptin vakavimmista vuosiin. Maan hallitus on julistanut kolmen päivän suruajan iskun vuoksi, maan valtiollinen televisio kertoo.

Aseistetut miehet hyökkäsivät viikoittaisen perjantairukouksen aikana moskeijaan, räjäyttivät sen sisällä pommin ja ampuivat kohti rukoilijoita. Hyökkäys tapahtui Siinain niemimaalla lähellä Al-Arishin kaupunkia. Toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Kohteena suufilaisten kohtauspaikka

Egyptissä ja etenkin Siinain niemimaan pohjoisosissa on viime vuosina ollut levotonta islamististen ääriryhmien takia. Äärijärjestö Isisin Egyptin-haara on tappanut iskuissaan Siinailla satoja poliiseja ja sotilaita sekä siviilejä, joiden on väitetty auttaneen viranomaisia. Isisin iskut siviilikohteisiin ovat kuitenkin lisääntyneet. He ovat hyökänneet paljon esimerkiksi sunnimuslimien suufilaisen suuntauksen harjoittajia sekä kristittyjä vastaan. Isisin jäsenet ovat salafisteja.

Perjantaisen iskun kohde on tunnettu suufilaisten kohtauspaikkana, kertoi heimojohtaja ja puolisotilaallisen beduiiniryhmän johtaja uutistoimisto AFP:lle. Uutistoimiston mukaan perjantain iskun uhrien joukossa oli siviilejä ja varusmiehiä.

Isisin lisäksi Egyptissä uhkana ovat myös al-Qaidaan linkittyvät jihadistit.

Niinistö ja Soini esittivät surunvalittelunsa

Presidentti Abdel Fattah al-Sisi on kokoontunut turvallisuusviranomaisten kanssa seuraamaan tilannetta.

Arabiliiton johtaja Ahmed Abul Gheid on tuominnut iskun. Hänen mukaansa "kammottava rikos jälleen kerran osoittaa, että islam on syytön siihen, että jotkut seuraavat ekstremististä terroristista ideologiaa", kertoi johtajan edustaja lausunnossaan.

Suomen presidentti Sauli Niinistö on myös esittänyt surunvalittelunsa iskusta. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö on lähettänyt pahoitteluviestin Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisille. Niinistö esittää syvimmät pahoittelunsa niin omasta kuin Suomen kansan puolesta. Suomi tuomitsee terrori-iskun jyrkästi, tiedotteessa sanotaan.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) on esittänyt surunvalittelunsa moskeijaiskun uhreille ulkoministeriön Twitter-tilillä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme