Mainos

Moskovassa oiottiin virheellisiä tietoja Suomen lastensuojelusta

Suomen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen korjasi perjantaina faktoja ja taustoitti suomalaista lainsäädäntöä ja huostaanottokäytäntöjä Moskovassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Venäjällä on julkisuudessa levitetty viime viikkojen aikana räikeitä ja absurdeja väitteitä suomalaisesta lastensuojelusta.

– On erittäin valitettavaa, että jopa jotkut viranomaiset, muitten organisaatioitten edustajat ja jotkut yksittäiset henkilöt ovat esittäneet perättömiä väitteitä, Himanen sanoi heti infon alussa.

Himanen kertoi muun muassa, että Suomessa lasta ei oteta huostaan sillä perusteella, ettei hänelle ole annettu makeista tai että häntä on läpsäisty pyllylle.

Venäläismediassa on myös väitetty, että suomalaiset sosiaalityöntekijät saisivat palkkion huostaan otetuista lapsista.

– Päinvastoin, huostaanotot tulevat suomalaiselle yhteiskunnalle erittäin kalliiksi, Himanen korosti.

Venäläistoimittajat hiillostivat Himasta tivaamalla syitä Suomen haluttomuuteen perustaa kahdenvälinen, lapsiasioita käsittelevä komissio.

– On väitetty, että Suomi olisi jättänyt liittymättä lasten oikeuksia koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin. Ei pidä paikkaansa. Suomi on liittynyt useimpiin lasten oikeuksia koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin, Himanen jatkoi.

Maissa erilaiset käytännöt

Venäjällä on uutisoitu Vantaan venäläisäidin lapsineen joutuneen vankilaan. Kysymyksiä esittäneet venäläistoimittajat eivät tuntuneet ymmärtävän sitä, etteivät suomalaiset virkamiehet, lähettiläs mukaan lukien, voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

– Meidän viranomaistemme käytännöt ovat selvästi erilaisia kuin tässä maassa, ja niitä on hyvä selvittää, Himanen sanoi.

Ulkoministeriön lapsiasioita koskeva tiedotusstrategia ei ole lähettilään mielestä muuttunut viime aikoina. Tiedotusaktiivisuus on ollut suurinta netissä, etenkin Facebookissa ja Twitterissä.

– Itse olen lähettänyt varmaankin kymmeniä twitterviestejä, joissa olen välittänyt osaltani faktuaalista tietoa Suomen lastensuojelusta ja Suomen näkemyksistä tässä tilanteessa, Himanen kertoi.

RIA Novostin tiedotustilaisuus oli ensimmäinen lähetystön Moskovassa järjestämä näkyvä tapahtuma.

Himanen korosti useaan otteeseen, että Suomessa ei syrjitä venäläisiä eikä mitään muutakaan kansallisuutta edustavia lapsia tai perheitä.

– Tästä on tilastollista näyttöä, Himanen vakuutti.

Himanen myös muistutti, että perhekysymykset olivat esillä ulkoministeri Sergei Lavrovin vieraillessa Suomessa tämän vuoden elokuussa. Tuolloin sovittiin yhteisesti, että asianmukaiset viranomaiset käsittelevät lapsiasioita. Suomi on toimittanut Venäjälle listan suomalaisista alan asiantuntijaviranomaisista.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot