Mainos
Mainos

Mosulin asukkaat pakenevat Irakissa – Suomessa olevilla hätä sukulaisistaan

Irakin armeija on taistellut kiihtyvään tahtiin Isis-taistelijoita vastaan Mosulin länsipuolella. Isis on heikentynyt ja menettänyt asemiaan taisteluissa.

Taisteluiden keskellä kärsivät siviilit, joiden kotitaloja on pommitettu, tarkoituksella ja vahingossa, Isisin joukkojen häätämiseksi kaupungista.

Kaiken keskellä kaupungissa liikkuu Iranin tukemia aseellisia ryhmiä. Näin tilannetta kuvailee Suomesta turvapaikkaa hakenut Amir. Hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, hän valitti päätöksestä ja odottaa nyt uutta päätöstä. Valituksen tekemisen jälkeen tilanne on pahentunut Mosulissa entisestään. Mikäli toinekin päätös on kielteinen, hän joutuu palaa Irakiin.

– En tiedä minne, Mosulissa tilanne on todella paha. Kotitaloni on tuhoutunut, kertoo Amir.

Pakolaisleireillä olot todella huonot

Hän kertoo, että marraskuussa kotitalo tuhoutui, mitä ilmeisemmin raketti-iskussa. Koti ei kuitenkaan ollut kohteena, vaan kyse oli Amirin mukana harhaiskusta. Samassa iskussa hän menetti isovanhempansa ja osa perheenjäsenistä loukkaantui. Amirin perhe joutui pakenemaan pakolaisleirille, jossa olosuhteet ovat todella huonot.

– Heillä ei ole siellä mitään. Ei rahaa, ei vaatteita. Sää on ollut todella kylmä ja sateinen. Siellä ei ole ruokaa, sähköä, ei mitään, kertoo Amir.

Kurdialueilla on rauhallista, mutta sinne eivät kaikki pääse. Jotkut saavat sinne luvan. Bagdadiinkaan ei ole menemistä. Olemme sunneja ja Mosulista ja Bagdadissa meitä pidetään terroristeina, kuvailee Amir.

Mosulin tilanteesta todistavat useat kansainväliset uutistoimistot, jotka raportoivat tilanteesta päivittäin. Ihmiset kulkevat useita kilometrejä paetakseen kaupungista, jossa taistelut ovat käyneet kiivaina. Taisteluiden tieltä pakenee päivittäin tuhansia ihmisiä. Kaikkiaan Mosulista on paennut yli 200 000 ihmistä. Osa heistä kuitenkin palaa sodan keskelle. 750 000 ihmisen arvioidaan asuvan Isisin hallitsemilla alueilla.

"Minua ei haluta tänne"

– Se on mielivaltaista. En tiedä mistä he tulevat. He tappavat kaikkia, sunneja, shiioja, kristyttyjä. Kaikkia. Jos joku sanoo heille ei, he tappavat. Se on järjetöntä, he voivat pidättää vaikkapa tupakan polttamisesta, tai siitä, että et ole rukoillut, sanoo Amir. 

Amir on kiusallisen tietoinen siitä, mitä maahanmuuttokriittiset ajattelivat turvapaikanhakijoista.

– Minulle on sanottu, ettei minua haluta tänne, sanoo Amir. 

Hän kuitenkin itse vakuuttaa, että ei kaipaa rahaa. 

– En ole täällä rahan vuoksi. Haluan työskennellä ja ansaita rahani itse. Haluan vain rauhassa. Minulla ei ole vaihtoehtoja. Olen menettänyt kaiken. Osan perheestänikin, hän sanoo ääni sortuen.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on perustanut lisää leirejä Mosulin ympäristöön auttaakseen kaupungista pakenevia siviilejä. Osa leireille saapuneista ovat huonossa kunnossa. Fyysisten vammojen lisäksi monet kärsivät nälästä ja nestevajauksesta. Puhumattakaan henkisistä vammoista.

Irakin television mukaan Mosulin länsiosista nyt noin on puolet vallattu takaisin Isisiltä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme