Mainos
Mainos

MTV Brysselissä: EU:n yhteisen puolustuksen taustalla kaksi asiaa: Brexit ja Trump

EU on ottamassa ensimmäistä kertaa konkreettisia askeleita kohti yhteistä puolustusta.

Brysselissä neuvotellaan parhaillaan muun muassa yhteisistä puolustusresursseista ja keinoista puuttua hybridisodankäyntiin. 

Kokousta Brysselissä seuraava MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen sanoo, että yhteisestä armeijasta ei ole kuitenkaan kysymys.

– Mistään yhteisjoukoista, yhteisestä EU-armeijasta ei ole vielä millään tavalla kysymys. Sehän kuulostaisi hieman sellaiselta liittovaltiokehitykseltä, mikä olisi kirosana aika monelle EU-maalle, Sipinen sanoi Seitsemän Uutisissa. 

Yhteispuolustushanke lähtee liikkeelle verkkaisesti, mutta kuitenkin vihdoin konkreettisesti. Sipisen mukaan taustalla on kaksi erillistä asiaa Brexit ja Trump.

– Brexit on nakertanut EU:n turvallisuutta siäsltäpäin ja toisaalta Trump on mahdollisesti nakertamassa Natoa. Nämä kaksi asiaa ovat EU:ssa saaneet monet päättäjät heräämään siihen, että mikä on se EU:n turvallisuuden perälauta jos se ei ole EU.n sisällä itsessään.

Aluksi yhteiseen puolustukseen satsataan joitakin kymmeniä miljoonia, mutta rahallisten panostusten on määrä nopeasti nousta nopeastikin moninkertaiseksi.

– Vuoteen 2020 menessä puhuttaisiin jo puolesta miljardista, Sipinen kertoo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot