Mainos
Mainos

MTV Kiovassa: Itäosissa poltetaan äänestyspaikkoja

Ukrainassa äänestetään huomenna presidentinvaaleissa.

Yli 90 prosenttia kansalaisista eli noin kolmekymmentä miljoonaa ukrainalaista voi halutessaan äänestää presidentinvaaleissa. Itäosissa separatistit yrittävät kuitenkin pilata vaalit, kertoo Kiovassa parhaillaan oleva MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

– Tarkkailijoiden mukaan lähes kaikki äänestyspaikat ovat jotakuinkin kunnossa, mutta itäisissä osissa äänestäminen on tehty vaikeaksi. Niissä äänestyspaikkoja, lippuja, uurnia ja listoja on tuhottu ja poltettu. Näyttää, että siellä äänestäminen yritetään väkivaltaisesti estää ja aiheutetaan kaaosta.

Vaalitarkkailijoiden mukaan vaaleista odotetaan kuitenkin melko rehellisiä.

– Vaaleista on tulossa valvotut. Kaduilla näkyy hyvin paljon vaalitarkkailijoita. Täällä on yli tuhat kansainvälistä tarkkailijaa, joista Etyjin ihmisiä on noin 140. He tarkastavat äänestyspaikkoja ympäri maata, Saraste sanoo.

Saraste kertoo, että tänään on hiljainen päivä, sillä kampanjointi pitää lopettaa vuorokautta ennen äänestämistä.

– Jonkinlainen vaali-innostus on näkyvissä ukrainalaisissa. Parikymmentä kandidaattia käy taistoa, ja muutama on selvästi ylitse muiden. 

Vaalien kovin kilpailu käydään todennäköisesti suklaalla rikastuneen oligarkki Petro Poroshenkon ja vastaehdokas Julia Tymoshenkon välillä.  

– Viimeisimmät mielipidemittaukset näyttäisivät, ettei suklaakeisari Poroshenko saisi yli 50 prosenttia äänistä. Se tarkoittaisi, että kaksi eniten ääniä saanutta menisi siis tällöin toiselle kierrokselle, jota on suunniteltu pidettäväksi 15. kesäkuuta, Saraste sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme