Mainos
Mainos

MTV Lontoossa: Äänestystulos on sokki - "Iso-Britanniasta tulee nyt pikku-Englanti"

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa parhaillaan Britannian EU-kansanäänestyksen tuloslaskentaa Lontoossa. Hän kertoo, että äänestyksen tulos on monelle melkoinen yllätys ja sokki. 

– Kyllähän tämä tulos on sokki Britanniassa. En minäkään osannut uskoa, että tässä näin voi käydä. Täällä on puhuttu, että tässä taistelivat tunne ja järki. Ja nyt tunne voitti ja järki lähti. Iso-Britanniasta tuli nyt pikku-Englanti.

Saraste ei usko Cameronin jatkavan enää kovin pitkään pääministerinä. 

– Hän on menettänyt kasvonsa, sillä hän laski todella väärin koko tämän tilanteen. Hän arvioi esimerkiksi oman puolueensa konservatiiviryhmän viisi kertaa liian pieneksi eli hän arvioi heidän olevan EU:n kannalla, vaikka he eivät olleetkaan. Cameron joutuu varmasti tätä koko asiaa käymään läpi, sillä tämä on niin hirvittävän iso kakku kaiken kaikkiaan. Cameronin poliittinen tulevaisuus on kyllä tässä.

Riemua ja suurta pettymystä

Saraste kertoo, että Britanniassa tunnelma on nyt hyvin kahtiajakautunut.

– Jotkut riemuitsevat, että maan uusi itsenäisyyspäivä on käsillä. Brexit-puoli on uhonnut itsenäisyyden uudesta alusta, itseluottamuksesta ja Englannin ottamista takaisin omiin käsiin. Toiset taas näkevät, että tässä on tapahtunut hirvittävä amputaatio eli toinen jalka on viety. Nyt linkutetaan yhdellä terveellä ja yhdellä puujalalla eteenpäin.

Sarasteen mukaan peli on mennyt paikoin likaiseksi, ja EU:sta on levitetty valeita, joita Cameronin puolella on ollut täysi työ torjua.

"Mikään ei muutu päivässä"

Saraste uskoo, että jatkossa Britanniasta tulee hieman samankaltainen kuin Norja tai Sveitsi.  Britannia neuvottelee muiden maiden kanssa erillissopimukset.

Mikään ei kuitenkaan muutu päivässä, mutta pidemmällä aikavälillä muutoksia tulee tapahtumaan. 

– Ei täältä nyt varmaankaan saman tien aleta ihmisiä heittämään pois. Mielenkiintoista kuitenkin on, että tuleeko maahan viisumipakko ja miten työpaikkojen ja opiskelupaikkojen saanti vaikeutuu. 

– Täällä tulee mahdollisesti olemaan monen kerroksen väkeä. Rikkailla Pohjoismailla menee varmasti paremmin kuin köyhistä maista tänne työhön tulevilla. Puola on tällä hetkellä varmasti aika kauhuissaan, koska suurin ulkomaalaisryhmä Britanniassa ovat puolalaiset.

Sarasteen mukaan punnan romahtanut arvo kertoo omaa kieltään siitä, miten EU-eroon yleisesti suhtaudutaan.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme