Mainos
Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja Berliinissä: "Isku joulutorille osui syvälle saksalaiseen sieluun"

MTV Uutisten Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo, että vaikka eilisiltaisen kaltaista iskua on Saksassa odotettu ja pelätty, se on järkyttänyt ihmisiä erittäin syvästi, koska se osui niin kipeästi saksalaisen perinteen ytimeen.

– Ihmiset ovat erittäin järkyttyneitä, koska joulutorit ovat hyvin oleellinen osa saksalaista joulunviettoa. Me suomalaiset emme ymmärräkään sitä, miten tärkeitä joulutorit ovat Saksassa joulun alusajan yhdessäolon kannalta. Tällainen isku juuri jouluviikolla on isku todella syvälle saksalaiseen sieluun, Tapio Nurminen toteaa.

Turvapaikkapoliittinen keskustelu kiihtyy

Jos iskun tekijäksi osoittautuu turvapaikanhakija, tunnelma kiristyy Nurmisen mukaan myös politiikassa.

– Se tarkoittaa sitä, että ensi vuoden liittopäivävaalien kampanjasta tulee erittäin repivä. Sitä on nähty jo nyt, ja liittokansleri Angela Merkel on joutunut reivaamaan pakolaislinjansa selvästi aiempaa tiukemmaksi. Erityisesti oikeistopopulistit tulevat ratsastamaan tällä. Mutta myös Merkelin oman puolueen sisällä oikeisto on liputtanut tiukan pakolaispolitiikan puolesta.

Nurmisen mukaan isku vaikuttaa myös yleisestä turvallisuudesta käytävään keskusteluun.

– Täällä keskustellaan paljon siitä, miten paljon tiedusteluviranomaiset saavat kuunnella puhelimia ja puuttua tällaisiin asioihin ylipäätään. Tietosuoja on saksalaisille paljon pyhempi asia kuin esimerkiksi suomalaisille. Se tulee varmasti vaaleissa esille ja tulee luomaan jännitteitä täällä.

Tekijä mahdollisesti pakistanilainen

Tekijän motiiveista ei ole vielä virallista tietoa. Nurminen kertoo, että paikallisen turvallisuusviranomaisten mukaan tekijä on pakistanilainen.

– Mies on turvallisuusviranomaisten mukaan Saksaan vuosi sitten jouluna tullut pakistanilainen turvapaikanhakija. Kytkennöistä mihinkään terrorijärjestöön ei ole tietoa.

Joulutorille lähtöä mietitään  nyt tarkkaan

Nurminen arvioi, että iskun välittömät vaikutukset näkyvät joulutorien suosiossa.

– Varmasti moni saksalainen miettii nyt useaan kertaan, onko tällä hetkellä sellainen tunnelma, että lähdetään joulutorille juomaan hehkuviiniä ja juttelemaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa.

Jouluturisteja virtaa Saksaan ja Berliinin edelleen.

– Tänäkin aamuna tänne tuli lentokoneella paljon turisteja. Ja nyt kysymys kuluukin, miten paljon torien valvontaa tullaan lisäämän. Viranomaiset ovat jo sanoneet, että kaikille toreille lähetettiin jo eilen illalla lisää poliiseja. Joillain paikkakunnilla mietitään jopa sitä, pitäisikö toreja näin loppumetreillä vielä jotenkin rajata tai aidata.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme