Mainos
Mainos

MTV:n EU-kirjeenvaihtaja: Brysselissä tarjolla suurta teatteria brittiyleisölle

MTV Uutisten EU-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö arvioi tänään alkaneen EU:n huippukokouksen olevan poikkeuksellinen. Huippukokous käsittelee Britannian vaatimuksia kahtena päivänä, sekä torstaina että perjantaina.

– Huomisaamun jatkokeskustelusta käytetään nimitystä English breakfast eli englantilainen aamiainen. On hyvin poikkeuksellista, että kaksi huippukokousistuntoa käytetään samaan aiheeseen, varsinkin nyt kun unionilla on äärimmäisen vakava ongelma muuttoliikekriisin kanssa.

Petäistön mukaan Britannian pääministerin David Cameronin uho Brysseliin saapuessa osoitti kuitenkin, että huippukokous on nyt suurta teatteria brittiyleisölle.

– Kaikki muukin Cameron toiminnassa on suunnattu brittiäänestäjien pehmentämiseksi. Täällä näytellään kovaa ja pitkää taistelua, jotta Cameron voi palata sen jälkeen Lontooseen voittajana, arvioi Petäistö.

Cameron esiintyi Brysseliin tullessaan hyvin päämäärätietoisesti antaen medialle reilun kahdenkymmenen sekunnin lausuntonsa ja poistui mikrofonien edestä.

– Taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en ota sopimusta, joka ei vastaa sitä, mitä tarvitsemme, Cameron tiivisti.

"Sopu on löydettävä tässä kokouksessa"

Helena Petäistö arvioi kaikkien Brysseliin kokoontuneiden EU-johtajien haluavan Britannian pysyvän EU:ssa.

– EU-presidentti Donald Tusk on tehnyt laajan kierroksen pääkaupungeissa ja on vakuuttunut siitä, että nyt on oikea hetki sovulle. Venyessään tämä tilanne ei voi muuta kuin pahentua.

Britannian kanssa neuvotellaan huippukokouksessa vielä useasta, avoinna olevasta kohdasta. Suomen pääministeri Juha Sipilä, että edessä on vielä tiukka neuvottelu.

– Varmasti kahdenkeskiset neuvottelut voivat jatkua koko yön ajan, mutta kyllä semmoinen usko ja henki nyt on olemassa, että sopimus syntyy sitten huomenna. Ja samalla paine siirtyy Cameronille itselleen ja kampanjaan Britanniassa, Sipilä arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme