Mainos
Mainos

MTV:n ex-toimittaja oli Berliinin torilla, kun rysähti – "Jotkut panikoivat, toiset ihmettelivät neuvottomina"

MTV Uutisissa pitkän uran tehnyt journalisti, nykyään Suomen Berliinin-suurlähetystön lehdistövirkamiehenä työskentelevä Merja Sundström oli juuri nauttimassa joulutorin tunnelmasta, kun lähistöllä rysähti.

Itseasiassa erittäin lähellä, sillä Merja Sundströmin seurue oli ihastelemassa joulutunnelmaa samalla puolella toria, kuin missä kuorma-auto syöksyi päin väkijoukkoa ja myyntikojua.

– Kuulimme rysähdyksen, mutta ääni ei ollut niin merkittävä, että olisimme siitä vielä säikähtäneet. Pian ihmisiä tuli kuitenkin tapahtumapaikalta juosten pois ja jotkut huusivat, että tuolla ammutaan, Sundström kertoo alkuillan hetkistä.

– Me emme kuitenkaan kuulleet minkäänlaista ammuskelua. Pieni osa ihmisistä meni kuitenkin paniikkiin, mutta suurin osa pysyi rauhallisena ja ihmetteli tilannetta. Enemmänkin väki velloi neuvottomana.

Sundström lähti ystävineen pois tapahtuma-alueelta rauhallisesti. Pian paikalle kaarsi useita hälytysajoneuvoja. 

– Olimme hetken sisätiloissa ja kun tulimme takaisin torille, oli alue suljettu. Poliisi ei kertonut mitään, mutta uutisista ja sosiaalisesta mediasta saimme tietoa viranomaisiltakin. 

Sundström painottaa, että vielä ei tiedetä tapahtumaan johtaneista syistä juuri mitään. Teko voi yhtä hyvin olla terrori-isku kuin puhdas onnettomuuskin.

– Terrorismin pelkoa täällä toki on ja siksi odotukset tästäkin tapauksesta ovat melko kovat. Joulumarkkinat on mainittu yhtenä terroristien potentiaalisista kohteista ja on niille suunnattuja iskuja saatu estettyäkin, Sundström kertoo.

Viimeksi loppuviikosta poliisi nappasi 12-vuotiaan irakilais-saksalaisen pojan epäiltynä pommi-iskun yrityksestä saksalaisella joulutorilla. Kohteena oli Ludwigshafenin kaupunki Saksan luoteisosassa.

Pojalla on saksalaismedian mukaan yhteyksiä Isisiin ja hän on voimakkaasti radikalisoitunut. Tuntematon Isisin jäsen ohjeisti poikaa teossa.

– Kaikenlaiseen on täällä siis varauduttu. Poliiseja on liikkunut alueella paljon ja viranomaiset saavat paikalle raskastakin aseistusta nopealla aikataululla. 

Sundström kulkee berliiniläistorin ohi päivittäin.

– Esimerkiksi eilen torilla oli valtavasti ihmisiä. Näin maanantaina päivä oli rauhallisempi, mutta aivan normaalia joulutorielämää ihmiset täällä ovat peloista huolimatta viettäneet. 

Sundström on ehtinyt jo puhua illan tapahtumista monen saksalaisen kanssa. Hänen mukaansa suhtautuminen on yllättävänkin rauhallista.

– Toki jos teko paljastuu terrori-iskuksi, vaikutuksia on paljon niin saksalaiseen joulunviettoon kuin maan politiikkaankin, hän arvelee.

Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui rekan ajettua markkina-alueelle Breitscheidplatzille eilen illalla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme