Mainos
Mainos

MTV:n haastattelu: Sikainfluenssarokotteen valmistaja kiistää yhä yhteyden narkolepsiaan

Sikainfluenssarokotteen valmistaja Glaxo Smith Klein (GSK) kiistää yhä Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteyden.

GSK:n mukaan yhteyden todistamiseen tarvitaan lisää tutkimusta.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) mukaan lääkeyhtiön linja on erikoinen, sillä taudin ja rokotteen yhteys on todennettu kuudessa eri eurooppalaisessa tutkimuksessa.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Brysselistä, Wavressa, sijaitsee maailman suurin rokotetehdas. Tehtaalla valmistetaan useita erilaisia rokotteita eri puolille maailmaa. Tehtaalla valmistettiin myös Pandemrix-rokotteen tehosteaineita.

– Mielestäni yhteys rokotteen ja narkolepsian välillä on vielä vahvistamatta. Moni aiheuttaja on voinut lisätä narkolepsia-riskiä kuten sikainfluenssa itse, sanoo lääketieteellisen ykiskön johtaja Norman Begg GSK:sta.

THL: Tutkimustulokset puhuvat puolestaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ymmärretä GSK:n logiikkaa.

– Jos GSK:n hypoteesi pitäisi paikkansa, että narkolepsia olisi tullut influenssasta, meidänhän olisi pitänyt havaita narkolepsiaa rokottamattomista ihmistä. Narkolepsiaa esiintyi kasvamassa määrin nimenomaan rokotetuilla painottaa tutkimusprofessori Outi Vaarala THL:stä.

GSK:n lääketieteellinen johtaja sanoo ymmärtävänsä ihmisten suuttumuksen.

– Olen itsekin kolmen lapsen vanhempi ja tiedän sen huolen, jos lapsi on pahasti sairas. Rokotteen ja narkolepsien yhteyden todistamiseen tarvitaan kuitenkin lisää todisteita, Begg sanoo.

THL muistuttaa, että yhteys on todennettu kuudessa eurooppalaisessa tutkimuksessa, mikä tekee tutkimuksesta tieteellisesti pätevän.

– Meillä on vahva tutkimuksellinen näyttö. Olisi hyvä käydä GSK:n kanssa rakentava keskustelu ja heidän pitäisi nyt vain tunnustaa ja myöntää tämä yhteys, Vaarala sanoo.

Pandemrix-rokote kävi läpi EU:n lääkelainsäädännön edellyttämät tutkimukset. Silloisten tutkimusten valossa ei tiedetty olevan haittavaikutuksena narkolepsiaa.

Rokote on poistettu käytöstä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme