Mainos
Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Pekingin kisat onnistuivat nappiin

MTV:n kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan Pekingin kisat ovat onnistuneet hienosti.

- Eilen päättäjäisissä ihmiset olivat yhtä mieltä siitä, että Pekingin kisat olivat huippukisat. Kenenkään tai minkään maan on vaikea pistää tulevia olympialaisia tätä paremmaksi.

Kiinan ihmisoikeuskysymys oli vahvasti esillä jo silloin, kun kisoja oltiin myöntämässä Kiinalle. Sarasteen mukaan kahdenvälisissä keskusteluissa eri maiden päämiehet ovat nostaneet ihmisoikeuskysymyksiä esiin. Kiinassa ei sallittu mielenosoituksia kisojen aikoihin.

- Eihän täällä tietenkään mitään protesteja nähty. Täällä ei sallittu mielenosoituksia lainkaan olympialaisten aikoihin. Täällähän anottiin yli 70 mielenosoituslupaa, mutta yhtäkään ei hyväksytty. Täällä on kolme puistoa, jossa näitä mielenosoituksia olisi voitu järjestää.

Kansainvälisten toimittajien yhdistys on kuitenkin reklamoinut jostakin toimittajiin kohdistuneista epäoikeudenmukaisuuksista kisojen aikaan.

- Lähes 400 kansainvälistä toimittajaa, myös minä mukaan lukien. Me tarkkailemme jatkuvasti tätä tilannetta täällä ja sitä, miten toimittajien vapautta täällä rajoitetaan ja toimittajia kohdellaan. Näiden kisojen aikana yhdistyksemme on raportoinut kolmestakymmenestä tapauksesta, jossa toimittajan työtä on häiritty, estetty, rikottu kameroita, pidätetty, viety putkaan..jne. eli nämä ovat niitä ikäviä asioita, joita näiden kisojen yhteydessä on tullut esiin. Niistä on tehty reklamoinnit Kiinan hallitukselle.

Virallisesti on sanottu, että kisat maksoivat noin 30 miljadia euroa. Saraste uskoo kuitenkin kisojen maksaneen paljon enemmän.

- Kiinalaiset tuntien nämä kisat päättyvät voitolle, vaikka ne eivät oikeasti niin tekisikään. Mikä ilahduttavinta, ihmiset ovat havahtuneet, että nyt täällä liikenne sujuu ja ilma on ollut huomattavasti puhtaampaan hengittää kuin aiemmin. Ajorajoitukset ja tehtaiden sulkemistet jatkuvat vielä syyskuun puolelle, joten toivottavaa on, että ihmiset alkavat vaatia jatkossakin enemmän ympäristöltään.

Lue myös:

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme