Mainos
Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja Trumpin vuotokohusta: ”Toinen puoli Yhdysvalloista toivoo, että Trump ylittäisi rajan”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin väitetyt salaisten tietojen vuodot Venäjälle herättävät paljon huolta Yhdysvalloissa, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Donald Trumpin väitetystä tietovuodosta sanottua:

  • Tällaista väitettä ei tarvitse vahvistaa tai kieltää. Se on silkkaa hölynpölyä. (Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov)
  • Missään vaiheessa ei keskusteltu lähteistä tai metodeista tai sellaisista sotilaallisista operaatioista, joista julkisuudessa ei olisi jo kerrottu. (Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster)
  • Hän tuntuu menevän huoneeseen tai soittavan jollekin ja antavan vain mennä, mikä tuo mukanaan suuria ongelmia. Ymmärtääköhän hän edes, mikä on salaista tietoa ja mikä ei? (Nimettömänä pysytellyt entinen tiedusteluvirkamies Washington Postille)
  • Joka päivä kysyn itseltäni: mitä venäläisillä oikein on tiedossaan Donald Trumpista? Hän hyysää heitä jatkuvasti. (demokraattijohtaja Nancy Pelosi)
  • Jos tämä on totta, se on läimäys vasten tiedusteluelimien kasvoja. Metodien ja lähteiden paljastaminen on anteeksiantamatonta, etenkin venäläisille (senaatin tiedustelukomitean demokraattijäsen Mark Warner).

STT

– Pystyykö Yhdysvaltain presidentti hillitsemään itsensä tällaisissa tapaamisissa vai sortuuko hän jonkinlaiseen mahtailuun, Karppinen avaa paikallisten poliitikkojen huolta.

Suurin huoli kohussa on, joutuuko Yhdysvaltojen tietolähde hengenvaaraan, kun Trump on paljastanut syyrialaiskaupungin, jossa tiedot on saatu.

Trump katsoo, ettei toiminut väärin

Presidentilla on Yhdysvalloissa laajemmat oikeudet kuin muilla hallinnon edustajilla, mutta hänelle on silti esimerkiksi demokraattien joukosta muistutettu, että arkaluontoisia tietoja on käytettävä viisaasti. Myös republikaanit ovat muistuttaneet, ettei Venäjä ole Yhdysvaltain lähin ystävä.

– Jos kuka tahansa muu hallinnon virkamies tai edustaja olisi tällaisia väitettyjä tietoja vuotanut, hän menettäisi työnsä tai saattaisi joutua jopa käsirauhoihin, Karppinen toteaa.

Kohuen jatkuessa jatkuvat riskinä on, että Trump joutuu syyteeseen teoistaan. Jo nyt liittovaltion poliisi FBI tutkii Trumpin ja tämän lähipiirin toimintaa, ja kiinnostusta ovat herättäneet myös hänen liike-elämän yhteytensä.

– Toinen puoli Yhdysvalloista toivoo, että Trump ylittäisi sen rajan ja joutuisi oikeudelliseen vastuuseen, Karppinen toteaa. Sen sijaan Trumpin kannattajat ovat huolissaan tästä mahdollisuudesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme