Mainos
Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja Ukrainassa: Maastopukuisten asemiesten määrä lisääntynyt

Venäjämielisten separatistien määrä on kasvanut Slovjanskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Sarasteen mukaan maastopukuisia miehiä aseineen näkyy nyt enemmän Slovjanskin katukuvassa.

– Heillä on selkeästi uudenaikaiset konetuliaseet ja luotiliivit yllä eli he ovat paremmin varustautuneita kuin tähän mennessä on nähty. He sanovat olevansa ukrainalaisia ja puhuvat venäjää siten, että heidän tunnistaa tosiaan olevan täältäpäin kotoisin - ei siis Venäjältä.

Myös Itä-Ukrainan kaupunkien välisillä tieosuuksilla olevia tiesulkuja on vahvistettu ja lisätty.

Venäjä-mieliset aktivistit ovat vallanneet hallintorakennuksia useissa kaupungeissa viime päivien aikana. Heidän taustoistaan ja motiiveistaan on kuitenkin liikkunut julkisuudessa ristiriitaisia tulkintoja ja arvailuja. Saraste kuvailee valtaajia ”paikallisiksi nuoriksi miehiksi”.

– Slovjanskissa, joka on kaivosaluetta, valtaajat vaikuttivat olevan nuorukaisia, joilla ei ehkä tällä hetkellä ole juurikaan muuta tekemistä. Samoin täällä Donetskissa, jossa itse olen parhaillaan, vallatun hallintorakennuksen sisällä on hyvin ärhäkännäköisiä nuoria miehiä, joilla on painijannäköiset kropat. He ovat siis paikallisia, eivät sotilaita.

Sarasteen mukaan tilanne on nyt hyvin jännittynyt Venäjää ja Ukrainaa kannattavien itäukrainalaisten kesken.

– Hyvin vähän näkee nyt ihmisiä, jotka ovat EU:n tai Ukrainan nykyhallinnon puolella. Heitä saa kyllä hakemalla hakea, ja ne ovat ehkä enemmänkin hengellisiä tilaisuuksia. Kukaan ei oikein uskalla enää heilutella julkisesti Ukrainan lippuja ja pitää puheita sen puolesta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme