Mainos
Mainos

MTV:n Pouta: Haiyan-myrsky yksi pahimmista

MTV:n meteorologi Pekka Pouta sanoo Filippiineille iskeneen Haiyan-myrskyn olevan pahin, jota hän on  parikymmenvuotisen uransa aikana seurannut. 

Myös uutistoimistot kertovat supertaifuunin olevan yksi historian kovimmista myrskyistä.

– Myrsky osui infrastruktuuriltaan heikohkoon maahan ja vetää siis käytännössä kaiken täysin maan tasalle siellä minne se on osunut, sanoo Pouta.

–Yhteydet ovat kuitenkin monin paikoin poikki, joten tietoa tuhoista ja uhreista saadaan viiveellä.

Myrsky on nostanut vedenpintaa rajusti.

–  Merenpinta on noussut äkillisesti viisi metriä. Kyse ei siis ole aallosta, jonka kestoa mitataan sekunneissa, vaan vedennousu voi kestää tunnin. Se lähentelee ilmiönä tsunamia.

Tuuli on edennyt rajuissa lukemissa.

–  Yksittäiset puuskat ovat olleet 100 metriä sekunnissa. Keskimääräisesti mitattuna tuulen nopeus on ollut 80 metriä sekunnissa.

– Tuulen tuhoasteikko päättyy vitoseen, ja se tarkoittaa hurrikaanissa kuta kuinkin täystuhoa, eli aiheuttaa myös vankasti rakennetuille kivirakennuksille merkittävää tuhoa. Haiyan on luokaltaan vahva vitonen.

Pouta kertoo myrskyn laimentuvan edetessään.

– Etelä-Kiinan merellä on arvioutu että taifuuni hitaasti heikkenee ja aiheuttaa ennen kaikkea sadevahinkoa Vietnamissa ja Kiinassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme