Mainos
Mainos

MTV:n toimittaja Unkarista: Ihmiset ovat turhautuneita ja osa hyvin vihaisia

– Dublinin sopimusta on täällä vaikea ymmärtää, kertoo MTV Uutisten toimittaja Aino Huilaja Unkarin pääkaupungista Budapestista. Sopimuksen mukaan turvapaikkaa on EU:ssa haettava siitä maasta, johon ensin tulee. 

Perheet neuvottomina

Täyteen pakatulla rautatieasemalla tunteet ovat olleet pinnassa jo jonkin aikaa. Ilmassa on kuitenkin myös surumielisyyttä turhautumisen lisäksi.

– Perheet ovat hyvin hiljaisia ja surumielisiä. Osa on hämillään siitä, mitä heille tulee nyt tapahtumaan, kun kukaan ei oikein tunnu tietävän. Hyvin vaikea täällä on ymmärtää EU:n sopimusta eli Dublinin sopimusta, jonka mukaan turvapaikkaa pitää hakea siinä maassa johon ensin tulee. Tätä nämä ihmiset eivät täällä kyllä tiedosta.

Epävarmuus johtaa protestointiin

– Ne, jotka toimittajille haluavat puhua, ovat hyvin turhautuneita ja osa erittäin vihaisia, kuvailee Huilaja.

Turhautuneisuus purkautuu nuorten miesten protestointiin.

– Äänekkäimpiä tässä ovat nuoret miehet, ja osa heistä on välillä nälkälakossakin.

Ongelmana on se, että epävarmuus näyttää jatkuvan.

– Ei ole mitään selkeää tai pikaista ratkaisua edes tähän Budapestin tilanteeseen saati sitten koko Euroopan siirtolaiskriisiin.

Päättäjillä pikakokous

Tänään Unkarin pääministeri Victor Orbán tapaa EU-johtoa, mutta tapaamisen tulosten odotetaan jäävän laihoiksi. Mitään nopeaa ratkaisua ei näytä olevan näköpiirissä.

– Jossain vaiheessa on päätettävä tietysti EU -tasolla, että mitä näille ihmisille täällä tehdään, mutta silläkään ei koko ongelmaa kyllä ratkaista, koska ihmisiä tulee tänne Unkariinkin koko ajan lisää ja lisää, Huilaja arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme