Mainos
Mainos

MTV paikalla: Huippukokous käyntiin Brysselissä – Puntarissa maahanmuutto, Venäjä ja vapaakauppa

Brysselissä alkaa tänään huippukokous, jolla on kolme haastavaa aihetta. Esillä ovat erityisesti maahanmuutto- ja turvapaikka-asiat, vastatuuleen joutunut vapaakauppa sekä periaatekeskustelu hermostusta herättävästä Venäjästä.

EU ja Schengen-järjestelmä ovat joutuneet kovan paineen kohteeksi kahden viime vuoden turvapaikanhakijatilanteen vuoksi. Nyt EU yrittää estää jo ennalta vastaavan tilanteen toistumisen. 

Yksi työväline tähän ovat ns. palautussopimukset. Sellaiset ovat parhaillaan neuvoteltavina mm. Nigerian, Nigerin, Malin ja Senegalin kanssa. Nämä maat eivät kuitenkaan ole kaikkein akuuteimpia.

Palautussopimuksia yritetäänkin saada nyt solmittua muidenkin maiden kanssa. Asia on esillä sekä nyt että joulukuun Eurooppa-neuvostossa.

Turkki ja taakanjako jakavat mielipiteitä

Toinen kipukohta on Kreikka, jonka katsotaan hoitaneen huonosti palautuksia Turkkiin.

Myös Turkki herättää monella tavalla huolestumista. Sen oma demokratian tila on horjunut, ja samaan aikaan se vaatii EU-alueelle viisumivapautta vastineeksi turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Tilanne on ajanut EU:n puun ja kuoren väliin.

Unionin täytyy myös kehittää turvapaikkakäytäntöjään ja löytää yhteinen sävel taakanjaosta.

Tämä on kaikkea muuta kuin helppoa. Se on nähty mm. Unkarissa, jossa järjestettiin jopa kansanäänestys turvapaikanhakijoiden vastaanottamisista. Keskustelut eivät ole edenneet kovin hyvin.

Tästä EU-huippukokouksesta ei kuitenkaan odoteta suuria uudistuksia, vaan pikemminkin väliarvioita työn etenemisestä.

EU:n pitää mm. arvioida, kuinka hyvin tänä vuonna käynnistyneet toimenpiteet ovat lähteneet käyntiin. Esimerkiksi uudenlainen rajavalvonta ja nopean toiminnan ryhmät pitäisi saada toimintaan vuoden loppuun mennessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme