Mainos
Mainos

MTV Pietarissa: Saarelan vapautuminen saattaa kestää

Suomalaisen Greenpeace-aktivistin Sini Saarelan vapautuminen tutkintavankeudesta saattaa hyvinkin venyä lauantaita pidemmälle.

Pietarissa oleva MTV Uutisten toimittaja Aino Huilaja on ollut yhteydessä ympäristöjärjestö Greenpeaceen. Järjestön mukaan on epäselvää, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Saarelan takuusumma on toimitettu vaaditulle tilille.

Saarela ei välttämättä pääse vapaalle jalalle heti, vaan lauantain jälkeen saattaa alkaa byrokraattinen prosessi.

–On mahdollista, että pankkisiirroista pitää hankkia ja esittää jotain todistuksia viranomaisille, ja että vapautuminen toteutuu vasta, kun asia on kulkenut venäläiset viranomaistasot läpi, Huilaja arvioi. 

Saarelalta puuttuu viisumi

Pietarissa pohditaan Huilajan mukaan odotellessa käytännön asioita.

– Niitä miettii varmaankin myös Greenpeace, joka todennäköisesti ensikädessä tulee hoitamaan majoitusta näille vapautuville tutkintavangeille. 

Suomen Pietarin-konsuli Virpi Hanhikoski on saanut tänään tutkintakomitealta tiedon, että Saarelan pitää vapauduttuaan hakea erikseen tutkintakomitealta lupa kaikkiin matkoihin ulos Pietarista.

– Tämä tarkoittaa sitä, että Saarela ei voi vapauduttuaan suunnata ensimmäiseksi ainakaan Suomeen. Ei myöskään siitä syystä, että hänellä ei ole viisumia, Huilaja selittää.

Kunhan Saarelan vapautuu, järjestetään hänelle niin kuin muillekin tutkintavangeille tapaaminen tutkintakomitean kanssa. Suomen konsulaatin mukaan tapaamisessa on paikalla Saarelan ja hänen asianajajansa sekä tutkintakomitean jäsenen lisäksi konsulaatin edustaja. Tapaamisessa on tarkoitus määritellä ehtoja vapaudelle.

– Tämä kuulostaaa vähän sille, että niitä ehtoja ei ole varmaan vielä määritelty kaikille vangeille, ja että ne ehdot saattavat olla erilaisia eri vankien kohdalla, Huilaja arvelee.

Konsuli Hanhikoski on Huilajan mukaan hakenut tänään vierailulupaa vankilaan ja on menossa tapaamaan Saarelaa myöhemmin tällä viikolla. 

Pietarilainen tuomioistuin päätti eilen, että Saarela vapautetaan tutkintavankeudesta takuita vastaan. 45 000 euron suuruiset takuut on maksettava lauantaihin mennessä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme