Mainos
Mainos

MTV Ranskassa: Pienen kylän tapa ottaa omaiset vastaan koskettaa

Eilen Vernetin pikkukylään saapuneita Germanwings-koneen turman uhrien omaisia odotti kylä, joka on ottanut myötätunnolla vastaan kaikki sadat tulijat. Kyläläiset tarjoavat sureville omia kotejaan majoitukseksi.

Toimittajamme Helena Petäistö oli seuraamassa alppilaakson koskettavaa tapaa ottaa läheisensä menettäneet surijat vastaan.

Muistotilaisuus järjestettiin vuorenrinteen juuressa, jonka toisella puolella onnettomuuspaikka on. Ensimmäiset uhrit oli jo saatu tuotua tragedian tapahtumapaikalta pois.

Vernetin alppikylässä elää noin 150 asukasta. Se jää läheisensä menettäneiden omaisten mieliin kylänä, joka on kaikkein lähimpänä onnettomuuspaikkaa. Lisäksi paikalliset tuntuvat tekevän kaikkensa helpottaakseen omaisten suurta surua.

Vernetiin perustetaan myös muistomerkki, jonka ääreen omaiset voivat palata myöhemmin muistamaan rakkaitaan ja läheisiään.

– Lähikuukausina voimme ehkä päästää omaiset niin lähelle onnettomuuspaikkaa kuin mahdollista. Tällä hetkellä alue on suljettu, eikä sinne vielä pääse, Vernetin kunnanjohtaja Farncois Balique kertoo.

Satojen omaisten vastaanottaminen on alppikylälle suuri tehtävä. Kokouskeskukseen laitettiin omaisia varten satoja varavuoteita ja kaupungin sosiaalitoimessa soi jatkuvasti puhelin, kun paikalliset tarjoavat kotejaan ja muita tiloja majoitukseksi tulijoille sekä tarjoutuvat toimimaan tulkkeina.

– Majoituksen tarjoajista 90 prosenttia tarjoaa omaa kotiaan majapaikaksi läheisille. Täällä on haluttu osallistua uhrien omaisten auttamiseen, Noel Semoun Dignen sosiaalikeskuksesta kertoo.

Hiihtolomien jälkeen suljetut hotellit on avattu uudelleen.

– Emme voineet pitää hotelleja kiinni, kun ihmiset tarvitsevat meitä, hotellinpitäjä Odile Quieure sanoo.

Onnettomuuden aiheuttaneen Anders Lubitzin lähiomaiset on majoitettu erilleen muista onnettomuuden uhrien omaisista.

Punainen Risti tiedotti myös, että paikalla läheisiä auttamassa on 15 punaisen ristin työntekijää, jotka ottivat tulijat vastaan jo Marseillesissa.

– Yritämme vastata heidän tarpeisiinsa ja antaa heille psykologista tukea, Espanjan Punaisen Ristin tiedottaja Patti Ortin sanoo.

Paikalle on tuotu myös 60 kriisiapua tarjoavaa ammattilaista, jotka tekevät parhaansa tukeakseen omaisia, jotka ovat tahtoneet tulla niin lähelle menetettyjä läheisiään, kuin mahdollista.

Lentoturmassa kuoli 150 ihmistä tiistaina.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme