Mainos
Mainos

MTV Saksassa: Loukkaantuneen luolatutkijan siirrossa pahin edessä

Päähän ja ylävartaloon loukkaantuneen saksalaisen luolatutkijan Johan Westhauserin pelastaminen yli 19 kilometrin pituisesta ja noin kilometrin syvyisestä luolasta sujui viikonloppuna hyvin.

Loukkaantunut on saatu siirrettyä jo toiselle pelastajien varustamista väliasemista. Parhaillaan Westhauseria siirretään kohti kolmatta väliasemaa.

Pelastustöiden johdon mukaan alku on sujunut hyvin, koska Westhauseria pystytään kuljettamaan paareilla melko normaalisti vaakatasossa 19 kilometriä pitkässä luolassa.

Matkalla on valtavia jään muovaamia luolasaleja, pieniä veden täyttämiä syvänteitä ja ahtaita onkaloita, mutta hankalin on edessä.

– Viimeinen kilometri on pystysuoraa nousua, joka normaalitilanteessakin vie näiltä ammattilaisilta kaikki voimat. Jotkut onkalot ovat niin ahtaita, ettei niistä isokokoinen mies pääsisi edes läpi, toteaa Stefan Schneider.


Alppimaiden yhteinen urakka

Luolassa ja luolan suulla on koko ajan noin sata pelastajaa. Osa valmistelee yhä vaikeinta etappia - pystysuoraa nousua kapeiden onkaloiden läpi kohti päivänvaloa - osa kuljettaa varusteita ja ravintoa etukäteen valmistelluille väliasemille.

Pelastustöihin osallistuu lähes 200 vapaaehtoista koko alppialueelta. Luolassa Westhauserin mukana on koko ajan italialainen ja sveitsiläinen luolapelastamiseen erikoistunut lääkäri.

Eilen Berchtesgadenissa vieraillut Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann kiittää kaikkia pelastustöihin osallistuvia lämpimästi.

– Minulla on suuri kunnioitus näitä vapaaehtoisia naisia ja miehiä kohtaan. On hienoa miten paljon apua olemme saaneet myös naapurimaista.

Herrmannin mukaan osavaltio on investoinut merkittävästi vuoripelastajien sekä luolapelastajien varusteisiin. Kuka lopulta pelastusoperaation maksaa, ei sisäministerin mukaan ole tällä hetkellä oleellinen kysymys. Hänen mukaansa se selviää aikanaan.

Loukkaantunut lähettänyt terveisiä

Ministerin mukaan vaikein osuus on kuitenkin yhä edessä.

– Emme ole vielä niin sanotusti päässeet vuoren yli, vaikeimmat tilanteet ovat niin  pelastajilla kuin potilaalla yhä edessä.

Lääkärien mukaan potilaan tilanne on vakaa, hän on tajuissaan ja on lähettänyt terveisiä sekä perheelleen että kaikille pelastajilleen. Lääkärit ovat tyytyväisiä siihen, miten hyvin Westhauser kestää siirtämisen. Taukoja pidetään tiheään.

Luolaan on viikon kuluessa rakennettu yli 2000 metriä köysistöä ja tuhansia karabiineja varmistamaan turvallista nousua.

Helikopterit siirtävät luolasta nousevia pelastusmiehistöjä lepäämään paikallisen varuskunnan suojiin ja tuovat samalla levänneitä miehistöjä tilalle.

Lyhyitä poikkeuksia lukuun ottamatta sää on suosinut pelastajia ja helikopterit ovat pystyneet lähes tauotta auttamaan miehistöjen ja materiaalin kuljettamisessa.

Berchtesgadenin vuoripelastajille ja palokunnalle tämä operaatio on yksi kaikkien aikojen vaativimmista ja pisimmistä. Paloaseman suojissa huolletaan niin miehistöä, kalustoa kuin paikalla olevia toimittajia. Paloautohalli toimii nyt sekä pelastustöiden johto- että mediakeskuksena.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme