Mainos
Mainos

MTV Turkissa: Kobanen kaupungin valtauksella vakavia seurauksia

Islamistinen Isis-järjestö on vallannut tämän päivän aikana uusia alueita Kobanen rajakaupungista Syyriassa lähellä Turkin rajaa, vaikka länsimaiden liittouma on yrittänyt heikentää sitä toistuvilla ilmaiskuilla.

MTV Uutisten toimittaja Aino Huilaja on parhaillaan matkalla kohti Syyrian rajaa.

–Taistelut jatkuvat rajan tuntumassa edelleen. Ilmaiskuissa on saatu kyllä tuhottua äärijärjestön ajoneuvoja, mutta ei se näytä riittävän. Muun muassa tänään Syyriasta on kantautunut Turkin puolelle ammuksia, kuvailee Huilaja tilannetta.

Koko kaupungin itäosa ja suuria osia koillis- ja kaakkoisosista on jo joutunut taistelijoiden käsiin. Kaupungissa käydään edelleen kiivaita katutaisteluita. YK:n mukaan kaupungissa on enää muutamia satoja asukkaita valtaosan paettua taistelujen tieltä. 

– Jos Isis saa syyrialaisen Kobanen kaupungin haltuunsa, niin muun muassa ulkomaisten taistelijoiden, joita on lähtenyt myös Suomesta, pääsy Syyriaan helpottuu entisestään, Huilaja sanoo.

Turkki epäröi maaoperaatiota

Turkki kertoi tänään, että ei aio johtaa maasota- operaatiota äärijärjestö Isisiä vastaan. Paineet puuttua Isisin toimintaan Kobanessa Syyrian puolella kasvavat kuitenkin koko ajan.

Huilaja kuvailee maaoperaation aloittamista monimutkaiseksi.

– Jotta Turkki suostuisi tähän maaoperaatioon ja sen johtamiseen, niin se haluaa vihollisensa, Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin pois vallasta. Tähän puolestaan sitten muun muassa Yhdysvallat ei ole ollut halukas koko Syyrian sodan aikana. Siksi ilmaiskutkin keskittyvät ainoastaan Isis-järjestöön, Aino Huilaja kertoo Istanbulista.

Turkin ulkoministeri sanoi aikaisemmin tänään maassa vierailevalle Naton uudelle pääsihteerille Jens Stoltenbergille, että Turkki ei kykene yksin johtamaan tällaista operaatiota. Huilajan mukaan Turkilla on muitakin kysymyksiä operaatioon liittyen.

– Toinen kuvio on sitten vielä tämä kurdi-kysymys. Turkki on haluton puolustamaan kurdeja, koska pelkää, että kurdien itsenäistymispyrkimykset voisivat vahvistua. Kurdithan ovatkin osoittaneet mieltä Turkissa, muun muassa täällä Istanbulissa ja syyttäneet Turkkia suoraan siitä, että maa tällä tavalla tukisi sitten Isis-järjestöä.

 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme