Mainos

MTV Ukrainassa: Kiovassa tanssitaan voitontanssia - tulevaisuus täysin avoin

Ukrainan tilannetta seuraa paikan päällä MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste. 

21.11.2013

Ukraina hylkää neuvottelut EU:n kauppasopimuksesta. Mielenosoitukset alkavat seuraavana viikonloppuna. Aluksi EU-yhteistyötä tukeneet mielenosoitukset muuttuvat pian eri syistä yleisesti hallitusta vastustaviksi. 

16.1.2014

Ukrainan parlamentti hyväksyy uudet lait, jotka käytännössä kieltävät mielenosoitukset. Protestit kasvavat entisestään, ja parlamentti joutuu pian kumoamaan lait. 

22.1.2014 

Ensimmäiset mielenosoittajat kuolevat yhteenotoissa poliisin kanssa. Presidentti Viktor Janukovitsh taipuu neuvotteluihin, hajottaa hallituksen ja tarjoaa sovintoa mielenosoittajille. Oppositiojohtajat kieltäytyvät epäedullisena pitämästään sovusta. 

18.2.2014 

Parlamentti ei ota käsittelyyn opposition lakiehdotusta, joka palauttaisi valtaa presidentiltä parlamentille. Mielenosoitus käynnistää päivän väkivaltaisuudet, joissa kuolee toistakymmentä ihmistä. Poliisi alkaa hajottaa mielenosoitusta Itsenäisyysaukiolla. 

20.2.2014

Poliisi ampuu kymmeniä mielenosoittajia. Kiovan kaupunginjohtaja ja useat alueiden puolueen kansanedustajat hylkäävät Janukovitshin. 

21.2.2014 

Presidentti Janukovitsh ja oppositiojohtajat solmivat sopimuksen väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit toimivat välittäjinä. Janukovitsh pakenee Kiovasta. 

22.2.2014 

Parlamentti äänestää Janukovitshin erottamisen ja oppositiojohtaja Juljia Tymoshenkon vapauttamisen puolesta ja päättää presidentinvaalien järjestämisestä toukokuun lopulla. Krimin ja neljän itäisen alueen johtajat ilmoittavat, etteivät tunnusta Kiovan uutta keskusvaltaa. 


- Tällä hetkellä täällä on suorastaan juhliva tunnelma sillä presidentti on lähtenyt. Ei tiedetä mihin, mutta palatsi on tyhjä. Tällä hetkellä täällä pidetään puheita ja lauletaan kansallislauluja, tilanne on hyvin rauhallinen.

Saraste ei usko että tilanne hevin muuttuu pahempaan suuntaan. Hän pääsi käymään tyhjillään olevan presidentin linnan pihalla.

- Pieni määrä toimittajia päästettiin presidentin palatsin pihalle, ja saimme omin silmin varmistaa että palatsi on tyhjillään. Palatsia vartioineet opposition edustajat sanoivat, että presidentillä ei ole koskaan mitään paluuta tänne.

Poliisit vaihtaneet puolta

Kiovan kaduilla kierrelleen Sarasteen mukaan tilanne pääkaupungissa on kaikin puoli rauhallinen.

- Valtaosa poliiseista on myös kääntynyt kannattamaan oppositiota, he ovat poistuneet kokonaan täältä presidentin linnan aukiolta. Ihmiset pääsevät vapaasti liikumaan alueella, tuntuu että tämä on kaiken kaikkiaan hyvin historiallinen päivä. Pahin tuntuu nyt olevan ohi, mutta saattaa olla että koko kriisi lauennut.

Jakautuuko Ukraina kahtia?

Kokenut toimittaja katsoo kuitenkin tulevaisuuteen, ja pohtii eri vaihtoehtoja.

- Tulevaisuus on vielä tuntematon, maan itäosathan ovat sanoneet että he eivät tunnusta parlamenttia. Avoimena on koko maan tulevaisuus, ajautuko Ukraina samaan kuin Tshekkoslovakia aikanaan, että jakautuu kahtia. Venäläismieliset itäosien asukkaat saattavat perustaa oman hallituksensa ja länsi- ja keskiosa perustaa omansa. Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot