Mainos
Mainos

MTV Uutiset Egyptissä: Kiihtyvätkö levottomuudet huomenna?

Egyptin kaupunkien kaduille ja aukioille odotetaan levottomuuksia lauantaina 25. tammikuuta, joka on kansallinen poliisin päivä ja vallankumouksen kolmevuotispäivä.

Mielenosoitukset poliisin päivänä 25. tammikuuta eivät ole Egyptissä uusi asia, sillä niitä järjestettiin jo vuosia ennen presidentti Mubarakin kaatumiseen johtanutta vallankumousta.

Kolme vuotta sitten nuoret demokratia-aktivistit kutsuivat kansaa koolle poliisin päivänä vastustamaan raaistunutta poliisiväkivaltaa.

Mielenosoituksen suosiosta kasvanut kansannousu ja vallankumous olivat iso yllätys nuorille aktivisteille.

– Kolme vuotta sitten kansa vaati ensisijaisesti leipää, työtä ja ihmisarvoisempaa kohtelua. Vallankumous synnytti suuria toiveita, mutta kansa on pettynyt toistamiseen, sillä egyptiläisten elämä on vain kurjistunut kolmessa vuodessa, sanoo kairolainen aktivisti Ali Maher.

Maher aikoo olla lauantaina liikkeellä vaatimassa konkreettisia toimia kolmen vuoden takaisen vallankumouksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Armeijan puolesta ja vastaan

Vallankumouksen vuosipäivänä oli odotettavissa, että viime kesänä syrjäytetyn presidentin Mohamed Mursin kannattajat osoittavat mieltään Egyptin nykyhallintoa vastaan.

– Kaikki tekevät virheitä ja meidän virheemme oli luottaa armeijaan. Mieleemme ei tullut, että se voisi tappaa omia kansalaisiaan omien unelmiensa ja vallanhimonsa vuoksi, julisti Muslimiveljeskunnan vallankumouksen kolmevuotispäivän alla julkaisema tiedote.

Kairon pommien räjähdysaika tänään aamulla oli selkeä viesti siitä, että pommit oli suunnattu poliiseja ja turvallisuusjoukkoja vastaan, eikä niiden ollut tarkoitus tappaa siviiliuhreja.

Perjantai on Egyptissä pyhäpäivä ja perjantain aamutunnit ovat viikon hiljaisimpia aikoja kaikkialla Kairossa.

Egyptin sisäministeri Mohamed Ibrahim on ilmoittanut, että uuden mielenosoituslain antamin valtuuksin Muslimiveljeskunnan mielenosoitukset tullaan lopettamaan kovin ottein ja tarvittaessa oikeilla ammuksilla.

Sisäministeri on kehottanut egyptiläisiä kaduille ja aukioille juhlimaan vallankumouksen kolmevuotispäivää ja osoittamaan siten tukea Egyptin johdolle ja käytännössä myös armeijalle.

Tänään räjähtäneet pommit voivat vähentää joidenkin intoa vastata ministerin kutsuun, mutta mitä todennäköisimmin yhä useampi haluaa osoittaa tukeaan Egyptin taistelulle terrorismia vastaan. 

Vuosipäivä mittaa Al-Sisin suosiota 

Vallankumouksen kolmevuotispäivä toimii presidentinvaalien suurimman ennakkosuosikin, puolustusministeri Abdel Fatah Al-Sisin suosion mittarina.

Al-Sisi ei ole vielä antanut ilmoitusta ehdokkuudestaan, mutta luvannut asettua ehdolle, jos kansa sitä vaatii.

Moni egyptiläinen lähtee lauantaina kadulle kantaen Al-Sisin kuvaa.

– Al-Sisi on ehdottomasti paras mahdollinen ehdokas Egyptin presidentiksi.

– Tarvitsemme vahvan johtajan, joka pitää rikolliset ja terroristit kurissa ja saa Egyptin talouden takaisin raiteilleen, sanoo kairolainen opettaja Fatma Mohammed, joka on jo useamman kerran ollut Al-Sisi-julisteen kera kadulla osoittamassa tukea kenraalin presidenttiehdokkuudelle.

Egyptin sisäministeri on määrännyt turvallisuusjoukot hälytysvalmiuteen vallankumouksen vuosipäivänä.

Valtion virastot, poliisilaitokset ja vankilat ovat turvallisuusjoukkojen erityissuojeluksessa.

260 000 poliisia ja 180 000 turvallisuusjoukkojen jäsentä on määrätty turvaamaan vuosipäivän katurauhaa. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme