Mainos
Mainos

MTV Uutiset Itävallan rajalla: Aitakaavailut puhuttavat – "On tämä hullua"

Itävaltaan odotetaan saapuvaan myös tänään useita tuhansia pakolaisia Sloveniasta, eikä virta hellitä välttämättä edes lähikuukausina.

Siksi rajoille ollaan rakentamassa kilometrien pituisia aitoja.

– Viime yönä täällä oli 3700 turvapaikan hakijaa, jotka pystyttiin majoittamaan lämmitettyihin telttoihin, itävaltalaisen Steiermarkin maakunnan poliisin tiedotuksesta vastaava Fritz Grundnig kertoo MTV Uutisille Spielfeldin raja-asemalla.

Taustalla turvapaikanhakijoiden jono kiemurtelee väliaikaisten aitojen keskellä kohti busseja, jotka ajavat järjestelykeskuksiin eri puolille Itävaltaa. Lähin on reilun 40 kilometrin päässä Grazissa.

– Slovenian viranomaisilta saamamme tiedon mukaan tänäänkin tänne on tulossa useita tuhansia turvapaikanhakijoita. Me valmistaudumme siihen, ettei virta hellitä vielä pitkään aikaan, Grundnig jatkaa.

Spielfeldiin on reilun viikon aikana tullut Balkanin kautta kymmeniä tuhansia pakolaisia. Osan Itävalta on lähettänyt busseilla suoraan eteenpäin kohti Saksaa, koska muuta vaihtoehtoa ei ole ollut.

Nyt tilannetta yritetään saada hallintaan niin, että paineet Saksan ja Itävallan välisellä rajalla hellittäisivät.

Aamuvarhaisella lähes 4000 turvapaikanhakijan joukko kerättiin Spielfeldissä yhteen aitaukseen, josta useat kymmenet poliisit ja Itävallan armeijan sotilaat johdattivat heidät pieninä ryhminä jonoissa busseihin.

Viime viikonloppuna tilanne oli selvästi kaoottisempi.

Useiden kilometrien aita

Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner sanoi jo eilen Spielfeldissa, että rajalle pitää rakentaa aitoja, jotta pakolaisvirtaa pystytään hoitamaan hallitummin.

Tänään Wienin hallitus vahvisti tiedot aidan rakentamisesta.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä aidoilla käytännössä tarkoitetaan.

Itävallan poliisin edustajat arvioivat MTV Uutisille, että aitaa joudutaan rakentamaan "useita kilometrejä". Mikl-Leitner itse korosti, että kyse ei kuitenkaan ole rajojen sulkemisesta.

– On tämä hullua. Vuosien ajan rajarakennelmia on purettu. Nyt niitä aletaan rakentamaan uudelleen, spielfediläinen palomies tokaisee katsellessaan pakolaisvirtaa.

Aamulla Spielfeldissä pärjättiin vielä väliaikaisilla rakennelmilla.

Saksaan, Saksaan!

– Me haluamme Saksaan. Koko meidän perheemme haluaa, ryhmä afganistanilaisia hihkuu jonossa astellessaan kohti busseja.

– Saksaan, Saksaan, tai ehkä Ruotsiin, korostaa myös kohtuullisen hyvää englantia puhuva iranilaismies.

Hän kertoo tulleensa Iranista Turkin ja Kreikan kautta niin sanottua Balkanin reittiä Sloveniaan.

– Täällä meitä kohdellaan hyvin. Teltoissa oli lämmin ja saimme ruokaa, mies korostaa.

Serbiassa ja Makedoniassa tilanne oli kuulemma toinen. Yöt vietettiin taivasalla. Viime päivinä myös Itävallassa ja Saksassa kaikille turvapaikanhakijoille ei ole pystytty ollut tarjoamaan edes telttamajoitusta.

Eikä nopeaa helpotusta ole luvassa, jos pakolaisia tulee päivittäin useita tuhansia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme