Mainos
Mainos

Näin Turkin vallankaappausyritys eteni – uhriluku nousi iltaa kohden

Turkissa alkoi myöhään eilisiltana vallankaappausyritys, joka on viranomaislähteiden mukaan kukistettu.

Turkin armeija ilmoitti puolen yön maissa ottaneensa vallan maassa. Presidentti Recep Tayyip Erdogan ei ollut vallankaappausyrityksen aikaan maassa, mutta palasi varhain tänä aamuna Istanbuliin. Uutistoimisto AFP:n mukaan armeijan korkea-arvoinen johtaja otettiin panttivangiksi armeijan päämajassa. 

Oletko paikalla Turkissa? Ota yhteys toimitukseen numeroon 0103005454 tai uutiset@mtv.fi.

Helikoptereita ja hävittäjiä nähtiin lentävän yöllä Ankaran yllä. Lisäksi kaksi Bosporinsalmen ylittävää siltaa on ollut suljettuna. Turkin armeijan tankkeja on nähty Istanbulin Atatürkin lentokentän ulkopuolella.

23.43: Liveseuranta päättyy.

23.06: Turkin viranomaisten mukaan vallankaappausyrityksen uhriluku on noussut 265 henkeen. 161 uhreista olivat siviilejä ja poliiseja, loput 104 kuollutta olivat vallankaappauksen kannattajia.

20.32: Uutistoimisto Reutersin mukaan Erdogan on sanonut presidentti Barack Obamalle, että Yhdysvaltojen tulisi joko "pidättää Gülen tai antaa hänet Turkille". Erdogan syyttää kaappausyrityksestä Güleniin liitettyä islamilaista gülenisti-liikettä.

20.11: Vallankaappausyritys on saatu kokonaan estettyä, ja kaikki alueet ovat Turkin hallituksen kontrollissa, tiedotti Turkin puolustusministeri Fikri Isik. Isik sanoi myös, että vielä on liian aikaista sanoa, että kaikki uhat olisi eliminoitu, eivätkä vallankaappauksen tukijat nousisi vielä uudelleen kaduille.

18.49: BBC: Turkin ulkoministerin mukaan kahdeksan Kreikkaan helikopterilla lentänyttä sotilasta palautetaan Turkkiin. Kreikka ei ole vielä vahvistanut tietoa. 

18.26: Turkin ulkoministeri kirjoittaa Twitterissä, että kahdeksan Kreikasta turvapaikkaa hakevaa turkkilaista sotilasta tulisi palauttaa mahdollisimman pian Turkkiin.

17.09:  Incirlikin lentotukikohdassa on uutiskanava CNN:n mukaan 1500 amerikkalaista sotilasta ja siviiliä. Siellä on myös Turkin ilmavoimien yksiköitä. Tukikohdasta on myös katkaistu sähköt, kertoo Yhdysvaltain Adanassa oleva konsulaatti.

16:57: Turkin viranomaiset ovat määränneet Incirlikin lentotukikohdan maan eteläosassa eristettäväksi. Yhdysvallat ja muut liittouman maat käyttävät sitä taistelussa jihadisteja vastaan Syyriassa.

16.39: Yhdysvaltain konsulaatin mukaan Turkin viranomaiset sulkevat Incirlikin lentotukikohdan.

16.22: Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan Turkki ei ole lähettänyt virallista luovutuspyyntöä Fethullah Gülenistä.

16.14:  BBC: Turkissa on irtisanottu yli 2700 tuomaria, joita epäillään yhteyksistä Yhdysvalloissa maanpaossa asuvaan uskonoppineeseen Fethullah Güleniin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Anadolu. 

14.16: Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan hallitus harkitsee lakimuutoksia kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi, kertoo Guardian. Pääministeri kommentoi asiaa, kun häneltä kysyttiin, voisiko kuolemanrangaistus olla yksi keino rangaista vallankaappausyrityksen takana olleita.  

13.45: Turkin vallankaappausyrityksessä on kuollut yli 260 ihmistä. Pääministeri Binali Yildirim kertoo, että lisäksi yli 1400 ihmistä on haavoittunut.  Kuolonuhreista yli sata on hyökkääjiä, kertoo armeijan ylipäällikkö. 

13.31: Kreikan poliisin mukaan turkkilainen sotilashelikopteri on laskeutunut Kreikkaan. Kopterin kyydissä oli kahdeksan miestä, jotka hakevat turvapaikkaa.  

Kreikan yleisradioyhtiön ERT:n tietojen mukaan seitsemän miehistä oli pukeutunut armeijan univormuun ja kaikkien kahdeksan uskotaan osallistuneet Turkin vallankaappausyritykseen.   
Kopteri laskeutui kentälle maan pohjoisosassa.   

13.10: Kreikan poliisi: Turkkilainen sotilaskopteri on laskeutunut Kreikkaan. Kahdeksan ihmistä hakee turvapaikkaa. 

13.05: Turkin pääministerin mukaan hallitus harkitsee lakimuutoksia kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi, kertoo the Guardian-lehti.

13.01: Turkin pääministerin mukaan vallankaappausyrityksessä kuollut hieman yli 160 ihmistä. Hieman yli 2800 armeijan edustajaa otettu kiinni. Tilanne on täysin hallinnassa. 

12.58: Turkissa pääsee taas Facebookiin, kertoo STT:lle Istanbulissa asuva turkkilainen Mert. STT:n toinen lähde puolestaan sanoo, että Facebook on toiminut hänellä koko ajan. 

12.50:  Erdogan turkkilaisille lähetetyssä viestissä: Kutsun teidät ulos kaduille ja puolustamaan maatamme tätä pientä ryhmittymää vastaan, joka luulee voivansa kukistaa Turkin. 

12.20: Turkissa ei pääse Facebookiin. Asiasta kertoo STT:lle Istanbulissa asuva turkkilainen Mert. Hänen mukaansa Istanbulissa on tällä hetkellä erittäin rauhallista ja kadut ovat autioina.

Mertin mukaan kaikki on pintapuolisesti normaalia, mutta kukaan ei edelleenkään tiedä tai ymmärrä, mitä on tapahtunut.  

12.13: Aurinkomatkat lensi lomalennon Turkkiin tänä aamuna, kertoo Simon Barrette yhtiön viestinnästä. Barretten mukaan matkustajat saivat mahdollisuuden perua reissunsa ja saada rahat takaisin tai vaihtaa lentokohdetta.  

Aurinkomatkojen asiakkaita on Turkin rantakaupungeissa tällä hetkellä noin 1200.

11.18:  Turkin armeijan mukaan 104 vallankaappausyritykseen osallistunutta on tapettu. Armeijan virkaatekevän päällikön mukaan vallankaappausyritys on estetty. 

10.30 Turkin rannikkokaupungeissa on noin 400 Finnmatkojen matkustajaa. Viestintäpäällikkö Julia Melnikin mukaan Turkkiin lähti yksi Finnmatkojen lento tänään kuudelta aalulla. Matkalle lähti 37 ihmistä Turkkiin vallankaappausyrityksestä huolimatta.  


10:06 Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan jo 90 ihmistä on kuollut ja yli 1 100 loukkaantunut vallankaappausyrityksen yhteydessä. Hallituksen edustajan mukaan yhteensä yli 1 500 armeijan edustajaa on pidätetty. Pidätyksiä on tehty eri puolilla Turkkia. 

10:05 MTV Uutisten uusi erikoislähetys Turkin tilanteesta alkaa.

10:03 Presidentti Sauli Niinistö on kertonut Ylen haastattelussa, että Turkin presidentti Erdogan vaikutti viikko sitten aiempaa huolestuneemmalta maansa tilanteesta. Niinistön mukaan huoli näkyi miehen olemuksesta. 

9:50 Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkissa on pidätetty eri puolilla  yhteensä yli 1 500 armeijan edustajaa. Asiasta kertoo hallituksen edustaja. 

9.43 Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää Turkin tilannetta erittäin vakavana. Hän sanoo MTV uutieten haastattelussa kuitenkin, että Turkissa olevien suomalaisten kannalta ei ole tullut ilmi mitään dramaattista.

9.27 Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu: Armeijan korkea-arvoinen johtaja on pelastettu lentotukikohdasta. Aiemmin kerrottiin, että häntä pidettiin panttivankina armeijan päämajassa.  Uutiskanava CNN-Turkin mukaan johtaja on viety turvalliseen paikkaan.  

9.15 MTV Uutiset kertaa Turkin tilannetta erikoislähetyksessä.


8.25 Kapinalliset pitävät yhä hallussaan joitakin Turkin sotilashelikoptereita, mutta ei enää hävittäjiä, kertoo Turkin hallituksen edustaja. Hänen mukaansa hyökkäykset maan parlamenttia ja presidentin virka-asuntoa vastaan ovat vähentyneet selvästi, raportoi uutistoimisto Reuters.

8.22 Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin. Turkin matkustustiedotetta ollaan ministeriön mukaan juuri päivittämässä. 

08:15 Finavian mukaan kello 12.05 Helsingistä Istanbuliin lähtevä Turkish Airlinesin lento on peruttu. Istanbulin lentokentän sivujen mukaan useita muitakin lähteviä ja saapuvia lentoja on peruttu. 

07:55 Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa sähköpostin, jossa Turkin vallankaappausta tukevat armeijan upseerit sanovat, että aikovat yhä taistella vastustajiaan vastaan. Sähköpostissa turkkilaisia kehotetaan pysymään sisällä "turvallisuutensa tähden". 

07:40 Turkin eilen alkaneen vallankaappausyrityksen aikana on kuollut ainakin 60 ihmistä. Asiasta kertoo Turkin oikeusministeri, ja siitä raportoi muun muassa BBC.    

Oikeusministerin mukaan kuolleista suuri osa on siviilejä.  
Vallankaappausyrityksen aikana on ministerin mukaan pidätetty 336 henkilöä, joista suurin osa on sotilaita.  

07:00 AFP:n lähteen mukaan Turkin presidentinkansliasta on kerrottu, että turkkilaiset F-16-hävittäjät ovat tehneet ilmaiskuja Ankarassa presidentinpalatsin ulkopuolella. Kohteena olivat vallankaappausta tukevien panssarivaunut. 

06:55: Eri medialähteiden mukaan Turkin Istanbulissa toisella Bosporin silloista ainakin osa vallankaappausta yrittäneistä joukoista on antautunut. Sotilaat ovat jättäneet tankkinsa kädet ilmassa. 

06:45 Pääministeri Juha Sipilän mukaan Turkissa tapahtuneen vallankaappausyrityksen vaikutuksia on arvioitava pian tilanteen rauhoittumisen jälkeen.

Hänen mukaansa tilanne on ollut vakava, mutta tämänhetkisten merkkien valossa vallankaappausyritys näyttäisi jäävän pelkäksi yritykseksi. Lue lisää tästä.

06:33 AFP: Lentokoneesta on pudotettu pommi lähelle presidentinpalatsia Ankarassa. Asiasta kertoo paikallinen tv-kanava. 

06:31  Pääministeri Sipilä STT:lle: Turkin vallankaappausyrityksen vaikutuksia on arvioitava pian tilanteen rauhoittumisen jälkeen. Tilanne oli vakava. 

06:30 Vallankaappausyritykseen liittyen on tehty yli 120 pidätystä.  

06:23 Ankaran lisäksi myös Istanbulin yöllisissä kahakoissa on kuollut ihmisiä.

06:21  Turkin parlamenttitalon pommitus on jatkunut, kerrotaan Turkin viranomaislähteistä.

05:31 Syyttäjänviraston mukaan 42 ihmistä on kuollut Turkin pääkaupungissa, Ankarassa vallankaappausyrityksen kahakoissa. Kuolleista 25 on siviilejä ja 17 poliiseja.

05:25 Turkin pääministeri Binali Yildirim: Vallankaappauksen yrittäjät on enimmäkseen saatu hallintaan, Istanbulissa ja Ankarassa on yhä joitain "kapinallissotilaita", jotka tulittavat. 

05:15 Turkin presidentti Erdogan vahvistaa olleensa vallankaappausyrityksen alkaessa Turkin Marmariksessa. Erdogan: Lähtöni jälkeen Marmariksen hotelliani pommitettiin. 

05:00 Turkish Airlines on perunut kello 6.30 lähtevän lentonsa Istanbuliin. Asiasta kerrotaan Finaviasta.

Päivän ensimmäinen lento Turkin Antalyaan lähtee Helsingistä normaalisti kello 5.45. Myös kello 6.05 Antalayaan lähtevä lento lennetään Finavian mukaan normaalisti.

Finaviasta kuitenkin kerrotaan, että tilanne elää vielä. Päätöksiä lentojen mahdollisista peruutuksista tehdään sitä mukaan, miten tilanne Turkissa kehittyy.

Turkish Airlinesin iltapäivä- ja iltalennot Istanbuliin ovat lähdössä kello 12.05 ja 19.20, mutta niistä ei ole vielä tehty päätöstä.

4:44 Istanbulissa lentokentällä kannattajiensa vastaanottama Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on pitänyt tv-puheen, jossa kutsuu sotilasvallankaappauksen yritystä maanpetokseksi. Erdogan sanoo puhdistavansa armeijan.  

Erdogan syytti tilanteesta islamilaista gülenisti-liikettä. Erdoganin mukaan kaappauksen yrityksen takana on armeijan pieni vähemmistö.  

4:41  Mediat: Turkin presidentti Erdogan kutsuu sotilasvallankaappauksen yritystä maanpetokseksi. Erdogan sanoo "puhdistavansa armeijan". 

4:36 CNN Turkin lähetykset toimivat jälleen.

4:15 BBC: Istanbulin Taksimin aukion lähialueelta on kuultu suuria räjähdyksiä. Aiemmin paikalle raportoitiin kerääntyneen runsaasti protestoijia. 

3:53  CNN:n Turkin toimitus on poissa toiminnasta. Aiemmin toimitus ehti kertoa, että sotilaita on tullut sisään mediakeskukseen. 

3:45 Reuters: Silminnäkijän mukaan Istanbulin lentokentältä on kuulunut kova räjähdys.

3:43 Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan on laskeutunut Istanbuliin, raportoivat uutistoimistot. Hän oli poissa maasta vallankaappausyrityksen alkaessa. 

3:36 CNNTUrkin toimitukseen on tunkeutunut sotilaita.

3:25 CNN: Turkin valtiollinen radio- ja televisioyhtiö TRT taas toiminnassa. Turkin valtion joukot saaneet aseman hallintaansa. Uutisankkuri sanoo armeijan pakottaneen hänet lukemaan kaappausjulistuksen. 

3:21 Turkkilaisviranomaisten mukaan presidentti Erdoganin yksityiskone olisi laskeutumassa Istanbuliin.

3:14 Finavia: Suomesta Turkkiin lähteviä lentoja ei vielä peruttu

3:06 Reuters: Turkin pääministerin mukaan tilanne on hallinnassa. 

3:04  CNN: Turkin parlamentin ulkopuolelle Ankarassa on heitetty kolme pommia, kertoo parlamentin jäsen. Aiemmin Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu raportoi pommihavainnosta parlamenttitalolla. 

2:58 Uutistoimisto Anadolun mukaan parlamenttitaloon olisi osunut pommi.

2:47 Upin tutkija Toni Alaranta: Turkin vallankaappausyrityksen johdossa on turkkilaismedioiden mukaan ollut vastikään pääesikunnasta potkut saanut johtaja. 

2:46  Upin tutkija Toni Alaranta: Vaikuttaa siltä, että vallankaappausyritys Turkissa epäonnistuu. Moni korkea-arvoinen kenraali on ilmoittanut, ettei ole mukana. 

2:24 Obama: Turkin demokraattisesti valittua hallitusta tuettava 

2:08 17 poliisia on kuollut yhteenotoissa. 

2:07: Turkkilainen hävittäjä on ampunut alas helikopterin, joka kuljetti sotilasvallankaappausta yrittäneitä, kertoo AFP. 

2:05: AFP:n mukaan Turkin armeija on avannut tulen väkijoukkoa vastaan Istanbulissa. Tulituksessa on kuollut ihmisiä. 

2:01 Ulkoministeriön mukaan Turkissa on tuhansia suomalaisia. Matkustusilmoituksen on tehnyt noin 1500.

2:00

1:43 Uutistoimisto AP:n mukaan sotilaat ovat ampuneet Bosporin sillalle tulleita vallankaappausta vastustavia ihmisiä kohti.

1:34

1:26  Silminnäkijät uutistoimisto Reutersille: Turkin parlamenttitalo Ankarassa on piiritetty tankein ja tankeilla on ammuttu. Myös Istanbulin lentokentältä on kuultu tulitusta. 

1:23 Ruotsalaislehti Expressen kertoo lähteisiin viitaten, että Turkin presidentti olisi lähtenyt maasta yksityiskoneella kohti Saksaa.

1:15: Reutersin mukaan Istanbulin lentokentällä on kuultu tulitusta. 

0:56 Reuters: Sotilashelikopteri on avannut tulen Ankarassa

0:55 MTV Uutisille Istanbulista soittanut silminnäkijä kertoo, että kadut ovat autiot. Presidentin toivetta, että kansa lähtisi kaduille, ei ole toteutettu. Valtakunnallinen tv-kanava TRT on armeijan hallussa, kertoo Istanbulissa asuva suomalainen.

0.54: Reutersin mukaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa on kuultu räjähdyksiä. 

0.37: Suomen Ankaran-suurlähettiläs: Turkissa olevia suomalaisia kehotetaan pysyttelemään sisällä.

0.36: Turkin yleisradioyhtiön televisiokanava on sammunut.

0.33: Turkin presidentti Erdoganin on kerrottu palaavan maan pääkaupunkiin Ankaraan.

0.31: Finavialla ei ole vielä tietoa Turkin tilanteen vaikutuksesta lentoihin. Viimeisin lento Suomesta Turkkiin lähti perjantaina 19.34. Seuraavan on tarkoitus lähteä tänään kello 5.45. Asiasta kertoo STT.

0.29: Turkin Erdogan kehottaa maan kansalaisia kaduille, kertoo uutistoimisto Reuters.

0.22: Turkin pääministeri sanoo Twitterissä, että kaikki mahdollinen tullaan tekemään jotta valta pysyy hallitukselta vaikka se tarkoittaisi uhreja.

0.19: Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ranskan ulkoministeriö ohjeistaa kansalaisiaan pysymään sisätiloissa.

0.09: Turkin armeija on julistanut maahan sotatilalain ja ulkonaliikkumiskiellon.

0.08: CNN:n mukaan valtapuolue AK:n Istanbulin toimistoon on tunkeutunut sotilaita. 

0.06: Silminnäkijän kuvaama video Ankaran yllä lentävistä hävittäjistä leviää sosiaalisessa mediassa.

0.03: Ranskan ulkoministeri on kehottanut Turkissa olevia ranskalaisia pysymään sisätiloissa. 

0.01: Reutersin tietojen mukaan sotilaat ovat Turkin yleisradioyhtiön tiloissa.

23.57: Pääsy sosiaaliseen mediaan on rajoitettu, kertoo internetiä valvovat ryhmät.

23.56: Reutersin lähteiden mukaan maan presidentti Erdogan on turvassa.

23.52: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo twiitissään, että vallankaappauyritys on edennyt yllättävän nopeasti.

23.50: Reuterin mukaan presidentinkansliasta tulevan lähteen mukaan kyse on vallankaappausyrityksestä, jota johtaa yksi ryhmä maan armeijan sisällä. Lähteen mukaan maailman on nyt tuettava turkkilaisia.

23.47: Uutistoimisto AFP: Armeijan korkea-arvoista johtajaa pidetään panttivankina armeijan päämajassa.

23.35: Reuters kertoo, että kaikki lähtevät lennot Istanbulin Ataturkin lentokentältä on peruttu.

23.33: Turkin armeija sanoo uutistoimistojen mukaan, että maan kansainväliset suhteet pysyvät entisellään ja lakia tullaan kunnioittamaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme