Mainos
Mainos

MTV Uutiset Turkissa: "Kemal Ataturk on Ankarassa ihan kaikkialla"

Turkin pääkaupungissa Ankarassa on mahdotonta liikkua törmäämättä jatkuvasti Kemal Ataturkiin.

Jättimäinen Ataturk komeilee sähköyhtiön kyljessä, kurkistaa kuntanalon seinästä, katsoo kaukaisuuteen kieli-instituutista – valtion virastoista puhumattakaan.

Ataturkin korostaminen jättää kaikki Suomen vertauskuvat, Kekkoshuuman ja Mannerheimin muistamisen kauas taakseen.

Mustafa Kemal Ataturk (1881–1938) oli Osmaninen valtakunnan kenraali, Turkin tasavallan perustaja ja ensimmäinen presidentti. 

Ataturkin palvonta menee nyky-Turkissa niin pitkälle, että hänen potrettinsa on pakollinen osa jokaista valtionlaitosta koko Turkissa.

Toisin kuin esimerkiksi Venäjällä, kouluihin ei vaadita nykypresidentin vaan nimenomaan Ataturkin kuvaa. Valtionlaitosten tai ministeriöiden ulkoseinällä jättimäinen Ataturk-juliste on lähes sääntö.

Presidentin hallinnosta kerrotaan että kenenkään muun presidentin tai historiallisen kulttuurihahmon kuvaa ei missään tapauksessa laitettaisi minkään valtionlaitoksen seinään. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin virallisella vierailullaan Turkissa. Presidentit tapaavat maan pääkaupungissa Ankarassa. MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen seuraa presidentti Niinistön Turkin-vierailua paikan päällä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme