Mainos
Mainos

MTV Uutiset Venäjällä: Ukrainalaispakolaiset saattavat joutua jopa Venäjän Kaukoitään

Venäjällä mietitään kuumeisesti ratkaisua Ukrainan sodan repimiltä alueilta virtaavaan pakolaistulvaan.

Venäjän Kamensk-Šahtinskin kaupungissa, parinkymmenen kilometrin päässä rajalta oleva MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen sanoo, että tunnelma alueen pakolaisleirillä on apaattinen. Leirin läpi on kulkenut 40 000 ukrainalaista, kun heitä on tullut kaikkiaan rajan yli noin 800 000.

– Pakolaiset on ohjattava eteenpäin, koska sää on viilenemässä eikä teltoissa voi enää asua. Hurjaa siinä on se, että pakolaisia lähetetään paikkoihin, joissa tarvitaan työvoimaa. Osa lähtee hyvinkin kauas, esimerkiksi Kamtšatkan niemimaalle Venäjän Kaukoitään, Sipinen kertoo.

Monet Sipisen jututtamista pakolaisista ovat paenneet Donetskissa riehuvia taisteluja.

– Useilla ei ole mukana mitään, ei edes henkilöpapereita. He ovat tulleet tänne, ja käytännössä pakolaisleiri yrittää järjestää heidät mahdollisimman nopeasti kaupunkeihin ja kunnon asuntoihin.


Perheenjäseniä sodan jaloissa

Tarinat leirillä ovat karuja.

– Monilla on jäänyt perheenjäseniä ja sukulaisia taistelujen keskelle. Henki on se, että kukin yrittää pelastua omalla tyylillään ja selvitä itse.

– Yksi vanha perheenäiti kertoi, että hänen poikansa on jäänyt Donetskiin. Täällä naiselle sanottiin, että hänen sijoituspaikkansa tulee olemaan juuri tuo Kamtšatkan niemimaa ihan toisella puolella Venäjää.

Sipisen mukaan moni leirillä olija on ollut lähinnä lamaantunut. Moni kutsuu myös Ukrainan joukkoja natseiksi ja fasisteiksi, koska Venäjä-mielisiltä alueilta tulevat pakolaiset pitävät Ukrainan hallitusta kriisin pääsyyllisenä.

– Sitten on heitäkin, jotka lakonisesti toteavat, että tässä on veli veljeä vastaan eikä siitä pysty muuta sanomaan.

– Moni ei odotakaan pääsevänsä enää takaisin kotiin. Ihmiset miettivät, minne palata, kun kotitalo on palanut ja kaikki sukulaiset paenneet.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme