Mainos

MTV Uutislive: Ruplan puolustamisessa vielä jäljellä epätavallisia keinoja

Suomen Pankin vanhemman ekonomistin Seija Lainelan mukaan Venäjällä on vielä keinoja ruplan kurssin puolustamiseen. 

Ruplan alamäki on jatkunut Venäjän tukitoimista huolimatta. Venäjä alkoi tänään myydä valuuttavarantoaan ruplan kurssia vahvistaakseen.  

– Venäjän valtiovarainministeriölle kuuluva osa valuuttavarannosta on kerätty suurista öljytuloista vararahastoiksi ja ne on sijoitettu valuutoiksi. Nyt tukeakseen ruplaa niitä on alettu myydä eli sijoitukset on siirretty valuutoista rupliin, Lainela selittää Venäjän tukiostoja. 

MTV Uutislivessä vieraillut Lainela luonnehtii toimia poikkeukselliseksi.

Venäjä on puolustanut ruplaa tukiostojen lisäksi eilisellä koronnostolla. Lainelan mukaan Venäjällä on jäljellä vielä epätavallisia keinoja valuuttansa suojelemiseen.

Yksi niistä on suurille valtionyhtiöille tai valtioon läheisesti kytköksissä oleville yhtiöille suunnattu kehotus nopeuttaa vientitulojen kotiuttamista.

Toinen on pääomanliikeiden rajotukset, mutta niissä on huono puolensa.

– Nehän eivät ole koskaan hyviä, koska ne näyttävät markkinoille, että tilanne on vakava, että täytyy tällaisiin hallinnollisiin keinoihin turvautua.

Lainelan mukaan Venäjällä on liikkunut jo aika paljon huhuja uusista puolustustoimista.

– Toistaiseksi keskuspankki on kuitenkin pysynyt linjassaan ja kieltänyt tällaisiin keinoihin ryhtymisen. 

Syvä kriisi

Lainelan pitää Venäjän kriisiä syvänä, koska se vaikuttaa ruplaan niin paljon. Hän muistuttaa kuitenkin, että Venäjän tilanne on monessa mielessä vahva.

– Sillä on öljyä ja sillä on kysyntää. Venäjän  julkinen sektori on vielä aika hyvissä kantimissa eikä Venäjällä ole kauhean suuret ulkomaiset velat. Valtion velkaa Venäjällä ei ole juuri ollenkaan. Yrityksillä on velkaa, mutta kansainvälisen mittapuun mukaan ei hirveän paljon.

Ruplan lasku onkin tuonut esille Venäjän taloudessa pidempään kyteneet ongelmat.

– Nämä Venäjän taloudet omat sisäiset ongelmat ovat aiheuttaneet epävarmuutta ja talouskasvun hiipumista jo useamman vuoden ajan.

Valoa ei näkyvissä

Lainelan mukaan Venäjä kulki onnensa ohi 2000-luvulla, kun se ei loistavassa taloustilanteessa monipuolistanut talouttaan.

– Kun raakaöljyn hinta nousi ja Venäjän talous kasvoi nopeasti 2000-luvulla, Venäjä ei pystynyt tätä hyvää tilannetta käyttämään jatkaakseen rakenneuudistuksia ja muuttaakseen taloutta niin, että se olisi vakaa ja hyvä toimintaympäristö, Lainela toteaa . 

Nämä sisäiset ongelmat ovatkin syy, miksi Lainela ei näe ruplan tilanteeseen valoa vielä pitkään aikaan.

– Pidemmällä tähtäimellä en näe, miten rupla voisi vahvistua, hän arvioi.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot