Mainos
Mainos

MTV Uutislive: Tältä Rosettan komeetta näyttää

Rosetta-luotaimen kuljettama laskeutuja on irtautunut emoaluksesta ja aloittanut matkansa kohti komeettaa Marsin lähellä. Laskeutumisen komeetan pinnalle odotetaan tapahtuvan kello kuudelta.

MTV Uutislivessä vieraili tänään keskiviikkona Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth.

– Todella paljon jännittää ja hirvittää. Pelottaa, miten siinä käy. Toisaalta olen tosi iloinen, että saan nähdä tämän laskeutumisen ja olla tässä koko hommassa mukana, kuvailee Palmroth tuntojaan pari tuntia ennen h-hetkeä. 

Palmroth toi mukanaan MTV:n uutisstudioon komeetan 3d-printin ja kappaleen Ilmatieteen laitoksen rakentamasta massamuistista.

Palmrothin mukaan laskeutujan instrumenttidata kerätään massamuistille.

– Tämä massamuisti on 90-luvun muistitikku eli sitä kautta kaikki data lähetetään Rosettaan ja edelleen maahan. Kyseessä on siis kriittinen alijärjestelmä, jota ilman näiden instrumenttien data olisi paljon hankalampi saada tänne Maahan, Palmroth kuvailee Ilmatieteen laitoksen panosta projektissa.

Rosettan tutkimushanke on historiallinen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen valmistama laite laskeutuu komeetalle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme