Mainos
Mainos

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Hongkongissa: Täysi kaaos päällä

Hongkongissa mielenosoitukset ovat levinneet uusille alueille. Jo viikon jatkuneissa levottomuuksissa on loukkaantunut kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja.

Paikan päällä Hongkongissa olevan MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan tilanne on ollut tänään rauhallisempi kuin eilen. Tuolloin poliisi käytti kyynelkaasua ja patukoita yrittäessään hajottaa mielenosoitusta, mutta näistä keinoista on ainakin toistaiseksi luovuttu.

Saraste kertoo, että mellakkapoliisit ovat nyt poistuneet takavasemmalle, mutta muuten Hongkongin keskustassa on täysi kaaos päällä.

– Tuhannet mielenosoittajat piirittävät Hongkongin pankki- ja finanssikeskusta, ja liikkeitä sekä kouluja on suljettu. Liikkuminen alueella on vaikeaa, sillä bussi- ja metroreittejä on jouduttu sulkemaan. Mielenosoittajia on levittäytynyt myös suosituille ostoskaduille ja joillekin asuntoalueille.

Mielenosoittajat ovat pääosin nuoria yliopisto-opiskelijoita ja lukiolaisia. He protestoivat Kiinan kommunistijohdon ilmoitusta vastaan, joka koski Hongkongin erityisalueen hallintojohtajan valintamenettelyä vuoden 2017 vaaleissa. Ilmoituksen mukaan hongkongilaiset eivät voisi vapaasti valita kaupunkinsa johtoa, vaan kandidaatit tulisi hyväksyttää Pekingissä.

– Paikalliset pitävät tätä Kiinan hallinnon yrityksenä muuttaa Hongkongin erityisasemaa. Tyytymättömyys ei koske ainoastaan kaupungin johtajan valintaa, vaan kyse on myös pitkälti sananvapaudesta ja mielenosoitusoikeudesta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme