Mainos
Mainos

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Trumpin Krim-puheet eivät vaikuta USA-suhteisiin, Venäjä kiinnostuneempi pakotteista

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin lausunto siitä, että Venäjän pitäisi palauttaa Krim, on herättänyt voimakkaan reaktion Venäjällä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottajan mukaan ”Venäjä ei keskustele alueeseensa liittyvistä kysymyksistä”.

MTV Uutiset Venäjän kirjeenvaihtaja Iida Tikan mukaan Venäjän lausunto oli varsin rutiininomainen.

– Venäjä reagoi yleensä voimakkaasti jos joku vihjaakin, ettei Krim kuulu Venäjälle, hän toteaa.

Hänen mukaansa reaktion voi myös tulkita niin, että Venäjä tekee selväksi keskustelun rajoja.

– Joistain asioista ei jousteta, vaikka kuinka haluttaisiin muuten kaveerata, Tikka kuvailee.


Kumpikaan ei voi menettää kasvojaan

Tilannetta mutkistaa se, että sekä Venäjällä että Yhdysvaltojen ruorissa on nykyään niin sanottu vahva johtaja, joista kumpikaan ei voi kasvojaan menettämättä antaa periksi. Tämän vuoksi arkoja kysymyksiä on voitava kiertää, ja Tikan arvion mukaan Krimin asema on ehdottomasti yksi näistä kysymyksistä.

Venäjän ja USA:n suhteisiin ei Tikka usko lausunnon kuitenkaan vaikuttavan. Maan sisällä odotukset ovat kohdistuneet Krimin aseman virallistamista enemmän Venäjään kohdistuneisiin sanktioihin, joiden lopettamista toivotaan.

Lisäksi mailla on useita epäselviä kysymyksiä, kuten maiden hyvin erilainen suhde Iraniin. Lisäksi käynnissä olevat sodat Ukrainassa ja Syyriassa painavat maiden suhteita.

Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja erosi luottamuspulan vuoksi. Tämän väitetään keskustelleen Venäjän edustajien kanssa sanktioista luopumisesta jo ennen pestiään.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme