Mainos
Mainos

Muhammed-mielenosoituksia ympäri maailmaa

Eri puolilla muslimimaailmaa on järjestetty mielenosoituksia, joista osanottajamäärältään suurin oli Libanonissa. Samaan aikaan Tanskassa joukko ihmisiä pahoittelee muslimeille aiheutettua mielipahaa.

Beirutissa on marssinut noin 800 000 ihmistä

Muslimimaissa on järjestetty päivän aikana suuria mielenosoituksia vastalauseina profeetta Muhammedia esittäville pilakuville. Rauhallisesti sujuneita mielenosoituksia pidettiin Libanonissa, Etelä-Afrikassa, Bangladeshissa, Intian Kashmirissa ja Azerbaidzhanissa.

Joidenkin arvioiden mukaan Libanonin pääkaupungin Beirutin kaduilla marssii jopa 800 000 ihmistä. Suuri osanottajamäärä johtui osin siitä, että shiiamuslimit viettivät tänään pyhää juhlaansa ashuraa. Ihmiset huusivat "Jumala siunatkoon profeettaamme", kun he kulkivat Hizbollah-ääriliikkeen tukialueella Etelä-Beirutissa.

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah vaatii yhä anteeksipyyntöä piirrosten julkaisusta. Hän paheksuu erityisesti sitä, ettei Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen ole pyytänyt suoraan anteeksi. Nasrallah kehotti myös Euroopan parlamentteja laatimaan lakeja, jotka kieltävät loukkaamasta profeettaa.

Etelä-Afrikan Kapkaupungin mielenosoitukseen osallistui 15 000 muslimia. Maan presidentti Thabo Mbeki sanoi parlamentissa, että jokaisen oikeutta osallistua rauhanomaisesti meneillään olevaan väittelyyn on puolustettava. Seuraava Etelä-Afrikan mielenosoitus järjestetään huomenna Pretoriassa.

Azerbaidzhanissa mielenosoitukseen osallistui yli tuhat nuorta miestä.

Hongkongin muslimiryhmät ilmoittivat mielenosoituksesta, joka pidetään 17. helmikuuta. Se on ensimmäinen Hongkongissa pilakuvien vuoksi järjestettävä.

Tanskalaiset haluavat pyytää anteeksi

Eilen illalla avattu tanskalainen nettisivusto www.anotherdenmark.org haluaa osoittaa muslimeille, että Tanskassa on suuri joukko ihmisiä, joiden mielestä erilaisia uskontoja ja näkemyksiä pitää kunnioittaa.

Iltapäivällä Suomen aikaa tuhat tanskalaista oli jo käynyt kirjoittamassa nimensä internetsivustoon. Uusia allekirjoituksia kertyi viisi joka minuutti.

-Haluamme kertoa, että on olemassa toisenlainen Tanska, joka ei suhtaudu vihamielisesti islamiin, sanoo sivuston luoja Nikolai Lang.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme