Mainos
Mainos

Muinaiset ihmisluut paljastivat tuberkuloosin todellisen iän

Tuberkuloosi saattaa olla yli 3000 vuotta vanhempi tauti kuin aikaisemmin on uskottu. Israelin Haifasta esiin kaivetuista 9000 vuotta vanhoista ihmisluista on löydetty merkkejä tuberkuloosista.

Kansainvälinen tutkijaryhmä toivoo, että tuoreet löydökset auttavat ymmärtämään taudin kehittymistä historian saatossa. Näin tuberkuloosiin voitaisiin saada yhä parempia hoitokeinoja.

- Näistä luista löydetty bakteerikanta on tähänastisissa tutkimuksissa osoittautunut joiltain osin hyvin samankaltaiseksi kuin se tuberkuloosi, joka sairastuttaa ihmisiä myös tänä päivänä, eräs ryhmässä mukana ollut tutkija totesi.

Tuberkuloosi on pisaratartunnalla leviävä bakteerin aiheuttama tauti, joka tappaa maailmassa yhä lähes kaksi miljoonaa ihmistä vuosittain. Tyypillisesti tauti iskee keuhkoihin ja siitä parantuminen voi kestää pitkään.

Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisterin mukaan tuberkuloositapauksia todetaan Suomessa muutamia satoja vuosittain. Tuberkuloosin hoitoon käytetään yleensä useita antibiootteja, sillä esimerkiksi Itä-Euroopan maissa esiintyy lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme