Mainos
Mainos

Muista tämä alkoholipitoisen illan päätteeksi: Veden juominen ei ehkäise krapulaa

Veden juominen ei estä krapulaa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan krapulan estämiseen tiedetään tällä hetkellä olevan vain yksi toimiva keino, kertoo BBC.

Jääkaapin tyhjentäminen tai useiden vesilasien kumoaminen alkoholipitoisen illan jälkeen ei helpota seuraavan aamun päänsärkyä, kertoo hollantilais-kanadalainen tutkimusryhmä. 

Sen sijaan tuoreiden tutkimustulosten mukaan ainoa tapa estää krapula on – yllätys, yllätys – juoda vähemmän.

Kansainvälisten tutkijoiden tiimi tutki opiskelijoiden juomistottumuksia ja yritti selvittää, voiko krapulaa helpottaa jollain tavalla, tai ovatko jotkut ihmiset sille immuuneja.

826 hollantilaista opiskelijaa osallistui tutkimukseen. Heistä 54 prosenttia söi ruokaa juotuaan alkoholia. Rasvaisen ruuan ja runsaan aamupalan toivottiin torjuvan krapulaa.

Kaksi kolmannesta tutkimukseen osallistuneista joi vettä samaan aikaan kuin he joivat alkoholia. Myös tällä toivottiin olevan krapulaa ehkäisevä vaikutus. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista joi vettä ennen nukkumaanmenoa.

Vaikka vettä juoneiden olo oli ehkä hieman parempi kuin heidän, jotka eivät juoneet vettä, ei ryhmien krapuloiden välillä ollut huomattavaa eroa.

Kukaan ei ole immuuni krapulalle

Tutkimuksen mukaan krapulan hoitoon ei ole mitään tehokasta keinoa. Kaikki ihmiset myös saavat krapulan, jos alkoholia on nautittu "tarpeeksi".

Aiemmissa tutkimuksissa noin 25 prosenttia ihmisistä on väittänyt, että he eivät pode krapulaa koskaan.

Tutkijat haastattelivat 789 kanadalaista opiskelijaa ja kysyivät heiltä edellisen kuukauden alkoholinkäytöstä. Tutkijat havaitsivat, että ne henkilöt, joilla ei ollut krapulaa, eivät olleet juoneet niin paljon, että heille olisi edes voinut tulla krapulaa.

Tutkimuksen vetäjän, Utrechtin yliopiston tohtori Joris Versterin mukaan yhteys on selkeä.

– Mitä enemmän juot, sitä varmemmin kärsit krapulasta. Veden juominen voi helpottaa janoon ja kuivaan suuhun, mutta se ei poista kurjuutta, pääkipua ja pahoinvointia, Verster kertoo.

Versterin mukaan ongelma on se, että vieläkään ei tiedetä, mikä aiheuttaa krapulan.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että se ei ole ainoastaan nestehukka. Ennen kuin tiedämme mikä aiheuttaa krapulan, on siihen vaikeaa löytää toimivaa apua.

Hänen mukaansa seuraava askel on toteuttaa lisää kontrolloituja tutkimuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme