Mainos
Mainos

Muistatko maailmaa järkyttäneen pahoinpitelykohun? Kauniiden jääprinsessojen taistelu päättyi kaikkien aikojen skandaaliin

Yksi kaikkien aikojen urheiluskandaaleista päätyy valkokankaalle, kun Craig Gillespien elokuva I Tonya saa maailman ensi-iltansa joulukuun alussa. Kahden taitoluistelijan taistelu olympiakullasta vuonna 1994 päättyi kaikkien aikojen farssiin. 

Nancy Kerrigan ja Tonya Harding olivat lahjakkaita, taitavia ja kauniita luistelijoita, joita amerikkalaismedia rakasti. Koko maailman tietoisuuteen he tulivat viimeistään urheilumailmaa järkyttäneen pahoinpitelyn jälkeen.

Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin valmistautumassa ollut Kerrigan oli poistumassa harjoituksista, kun metallisella pampulla varustautunut mies löi häntä yhtäkkiä oikean jalan polveen.

Kerrigan selvisi mustelmilla, mutta joutui jättämään väliin kisan, jossa ratkaistiin Lillehammerin olympialaisten osallistuja. Olympialaisten edustuspaikka oli merkitty mestaruuskisan voittajalle.

Molemmat pääsivät olympialaisiin

Ennakkosuosikin poissa ollessa Yhdysvaltojen mestaruuden voitti Harding, joka myös valittiin Lillehammerin olympialaisiin. Lopulta Norjan kisoihin pääsi myös Kerrigan, joka selvisi hyökkäyksestä ilman vakavia vammoja ja oli Yhdysvaltojen taitoluisteluliiton mielestä oikeutettu olympiapaikkaan. 

Kerrigan voitti Lillehammerissa hopeaa ja Harding sijoittui kahdeksanneksi.

Pahoinpitelijät pidätettiin, mutta Harding sai jatkaa

Suunnatonta mielenkiintoa aikaansaanut tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän. Jo ennen Lillehammeria oli selvinnyt, että Hardingin aviomies Jeff Gillooly ja turvamies Shawn Eckhardt olivat palkanneet Shane Stant -nimisen miehen pahoinpitelemään Kerriganin.

Gillooly ja Eckhard olivat järkeilleet, että Hardingin tavoittelema olympiavoitto olisi todennäköisempi, jos yksi hänen kovimmista haastajistaan saataisiin raivattua pois tieltä.

Pahonpitelyn junaillut ja tehnyt kolmikko pidätettiin muutama päivä hyökkäyksen jälkeen.

Mestaruuskisojen voittoon luistellutta Hardingia vaadittiin suljettavaksi pois olympialaisista. Selvyyttä hänen osallisuudestaan pahoinpitelyyn ei kuitenkaan pystytty todistamaan ja hän pääsi mukaan olympialaisiin.

Koko maailma seurasi naisten kaksintaistelua jäällä Lillehammerissa. Paremmin valtavat mediapaineet kesti Kerrigan. 

Hän teki hienon lyhytohjelman ja oli sen jälkeen ykkösenä. Harding sen sijaan oli kaukana parhaastaan ja oli lyhytohjelmassa vasta kymmenes.

Kerrigan voitti Lillehammerissa hopeaa ja Harding sijoittui lopulta kahdeksanneksi.

Harding tuomittiin salaliitosta

Kuukausi olympialaisten jälkeen Harding tuomittiin salaliitosta. Hänen katsottiin tietoisesti häirinneen Kerriganin pahoinpitelyn tutkintaa. Hän sai ehdollisen vankeustuomion. 

Kerrigan on aktiiviuransa jälkeen toiminut muun muassa tv-kommentaattorina ja kirjoittanut kirjan taitoluistelusta. Hän myös esiintyy jäällä edelleen aika ajoin. Harding puolestaan suljettiin kesällä 1994 kaikista Yhdysvaltojen taitoluisteluliiton alaisista tapahtumista.  

Harding pysyi kohuotsikoissa myös olympialaisten ja rikostuomionsa jälkeen. Hän myi silloisen miehensä Gillolyyn kanssa kuvaamansa seksivideon Penthouse-lehdelle. Hän kokeili myös uraa nyrkkeilijänä.

Harding on kärsinyt alkohioliongelmasta ja häntä on syytetty pahoinpitelystä ja rattijuopumuksesta. Vuonna 2000 entinen jääprinsessa passitettiin kolmeksi päiväksi vankilaan hänen lyötyään poikaystäväänsä ja heitettyään tätä auton pölykapselilla päähän.

Alla olevassa videossa Harding vastaa oikeudessa rattijuopumussyytteisiin vuonna 2002. 

Nykyisin Harding asuu Washingtonin osavaltiossa vaatimattomissa oloissa kolmannen aviomiehensä Joseph Pricenkanssa. Pariskunnalla on yksi yhteinen lapsi, joka syntyi vuonna 2011.

Hardingin elämästä tehty elokuva on tulossa ensi-iltaan Yhdysvalloissa 8. joulukuuta. Hardingia esittää elokuvassa Margot Robbie ja hänen entistä aviomiestään Jeff Gilloolya Sebastian Stan.

Lähteet: New York Times, BBC, Expressen ja Sveriges Radio.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme