Mainos
Mainos

Murmanskin ydinjätteille säiliö kansainvälisin voimin

Kuolan niemimaalla sijaitseville radioaktiivisille laivastojätteille kehitetään siirrettävä varastosäiliö kansainvälisenä yhteistyönä. Suomen osallistuminen hankkeeseen varmistui tänään, kun hallituksen lähialueministerivaliokunta puolsi hankkeelle 1,5 miljoonaa markkaa.

Tavoitteena on, että ensimmäinen säiliö otetaan käyttöön kahden vuoden kuluessa. Säiliöhankkeessa ovat mukana Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Yhdysvallat, EU ja Venäjä. Hankkeesta sovittiin joulukuussa Murmanskissa.

Säiliöhankkeen kustannukset ovat kaikkiaan reilut 12 miljoonaa markkaa. Raha riittää säiliön tekniseen suunnitteluun ja kahden säiliön rakentamiseen. Hanke on vasta päänavaus, sillä alueella tarvitaan kymmeniä säiliöitä.

Kuolan niemimaalla on yli sata tonnia voimakkaasti säteilevää polttoainetta, joka on peräisin ydinkäyttöisistä sukellusveneistä ja jäänsärkijöistä. Jätteet lojuvat huonokuntoisissa varastoissa ja ovat huomattava ympäristöuhka.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme