Mainos
Mainos

Murmanskissa turvapaikanhakijoita ei pääse Suomen rajalle - "Mitään sopimusta asiasta ei ole"

Murmanskissa on suuri joukko turvapaikanhakijoita, jotka eivät pääse hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Asiasta uutisoi alkuviikosta Venäjän televisio. Nyt myös Ruotsin televisio SVT kertoo, että jumissa olevia turvapaikanhakijoita olisi jopa tuhansia.

- Haluan hakea turvapaikkaa itselleni ja lapsilleni Suomesta. Tavoittelen vain normaalia elämää, mutta meitä ei päästetä Suomen rajalle. Olemme olleet täällä jo viikon. On hyvin kylmä ja asumme autoissa, afganistanilainen Yaldo kertoi Venäjän televisiolle maanantaina autojonon keskeltä.

Murmanskia lähimmät rajanylityspaikat ovat Salla ja Raja-Jooseppi. 

Sinne asti on kuitenkin päätynyt viime viikkoina vain muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita. Suomen Rajavartiosto ei osaa selittää ilmiötä.

– On toki mahdollista että siellä Venäjän puolella on hyvinkin runsaasti näitä siirtolaisia, myöntää komentaja, rajavaltuutettu Jari Tolppanen Lapin rajavartiostosta.

Suomen ja Venäjän rajavaltuutetut voivat tilanteen mukaan säädellä rajaliikennettä keskenään, ja ajoittain ruuhkatilanteissa on jouduttu "laskemaan puomi alas". Rajavaltuutetun mukaan Suomi ja Venäjä eivät kuitenkaan ole mitenkään sopineet, että turvapaikanhakijoita jotenkin estettäisiin tai rajoitettaisiin hakemasta turvapaikkaa Suomesta.

– Mitään tällaista sopimusta ei ole tehty. Joka päivä näitä turvapaikanhakijoita on tullut, etupäässä Sallan kautta. Venäjän viranomaisten toiminnasta teidän pitäisi kysyä Venäjän viranomaisilta tarkemmin.

Tolppanen haluaa kuitenkin painottaa, että myös Venäjä ratifioinut Geneven pakolaissopimuksen sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksen, joten tulijoilla olisi mahdollisuus hakea suojelua yhtä hyvin Venäjältä.

– Haluan myös korostaa sitä että tässä ilmiössä on kysymys järjestäytyneestä laittomasta maahantulosta jossa pelkästään käytetään hyväksi tätä kansainvälisen suojelun mahdollisuutta, kun se tämän rikoksen rangaistavuuden poistaa. Minun tietoni mukaan yksikään Venäjältä Lapin kautta Suomeen tullut turvapaikanhakija ei ole saanut Suomessa myönteistä päätöstä. 

Sisäministeriö: Ei sopimusta, mutta keskusteluja on käyty

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan Venäjän ja Suomen välillä ei ole tehty mitään uusia sopimuksia. Venäjän viranomaiset kuitenkin välittävät tietoa Suomen turvapaikkakriteereistä.

– Venäjän kanssa on käyty kyllä keskustelua siitä, että turvapaikanhakijoilla tulisi olla tiedossa, että hyvin suurella osalla on sellainen tilanne, että he eivät tule Suomesta turvapaikkaa saamaan. Tämän vuoksi on käyty keskustelua Venäjän ja Suomen välillä, että minkälaista informaatiota siellä kerrotaan mm. Murmanskissa oleville, eli mihin suuntaan heidän sieltä kannattaa lähteä, Nerg kuvailee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme