Mainos
Mainos

Muslimimaailma valmistautuu ramadan-paastokuukauteen

Miljardi muslimia valmistautuu tänä viikonloppuna vuosittaisen paastokuukauden, ramadanin alkuun.

Muslimeita on maailmassa arviolta 1,2 miljardia

Ramadan alkaa ensi viikolla siitä hetkestä, kun muslimit kaikkialla maailmassa ovat nähneet uuden kuun sirpin paljaalla silmällä. Paastoava kieltäytyy päivittäin auringon nousun ja laskun välisenä aikana ruoasta, juomasta, seksistä, pahoista ajatuksista ja valheista. Ramadan on yksi islaminuskon viidestä pilarista, joihin uskovaisen muslimin elämän tulee perustua.

Ramadan-kuukausi muuttaa koko muslimimaailman elämänrytmin. Koulu- ja virastopäivät lyhenevät. Liikenneonnettomuudet lisääntyvät, kun kaikki haluavat kotiin paaston loppumiseen mennessä. Auringonlaskun jälkeen, kun ruokailu ja juominen on taas sallittu, ihmiset viettävät aikaa ystävien ja perheenjäsenten parissa. Koska islamilainen kalenteri kulkee kuunkierron mukaan, ramadanin alku siirtyy kymmenellä päivällä vuodessa eteenpäin suhteessa gregoriaaniseen kalenteriin.

Muslimimaiden televisiokanavat näyttävät ramadanin aikaan jokavuotisia klassikoita. Tänä vuonna arabialaisilla televisiokanavilla järjestetään myös avustuskeräyksiä palestiinalaisten asian hyväksi. Muslimimaailma on seurannut jo viikkoja palestiinalaisalueiden levottomuuksia, ja myös ramadanin uskotaan saavan tavallista poliittisempia ulottuvuuksia.

Osa palestiinalaisista uskoo marttyyrikuoleman paastokuukauden aikana tuovan vielä enemmän siunausta kuin tavallisesti.
(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme